Macron najavio još 100 milijardi eura za oporavak

Emmanuel Macron je najavio testove na COVID-19 dostupne svima, bez potrebe da ih propiše ljekar (EPA)
Emmanuel Macron je najavio testove na COVID-19 dostupne svima, bez potrebe da ih propiše ljekar (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u utorak obavezno nošenje maske nakon skromne vojne parade zbog COVID-19 i najavio dodatnih 100 milijardi za ekonomski oporavak zemlje nakon pandemije.

Macron je predvodio mini svečanost, jer prvi put od 1945. godine vlasti su otkazale vojnu smotru duž avenije Elizejskih polja, koja se tradicionalno održava na nacionalni praznik Dan pada Bastille 14. jula 1789. godine, čime je počela Francuska revolucija.

Plan oporavka francuske ekonomije predstavljat će “najmanje 100 milijardi eura”, osim 460 milijardi eura već angažiranih od početka epidemije, rekao je u on, prenosi Hina.

Mladi ljudi bit će prioritet, u samom središtu mjera za poticaj ekonomije, najavio je i predstavio to kao “izuzetne mjere koje će potrajati dvije godine”.

Za zapošljavanje mladih poslodavci će biti rasterećeni doprinosa, prije svega za niskokvalificirane.

‘Bit ćemo spremni za novi val’

“Maske će biti obavezne u svim [zatvorenim] javnim prostorima” i mjera će vjerovatno stupiti na snagu 1. augusta”,  rekao je Macron u intervjuu emitiranom nakon svečanosti i pohvala vojsci, zdravstvenoj i drugim bitnim službama koje su bile na prvoj liniji odbrane od COVID-19.

Četrnaest uglednih ljekara u subotu je zatražilo “obavezno nošenje maske na svim javnim mjestima u zatvorenom prostoru”, kako bi se izbjegao novi val.

Pokazatelji govore da “epidemija pomalo ubrzava” u Francuskoj, jednoj od najteže pogođenih evropskih država s gotovo 200.000 zaraženih i gotovo 30.000 mrtvih, prema podacima američke univerzitetske bolnice “Johns Hopkins” University.

“Moramo spriječiti i pripremiti se” za novi val ako se pojavi, kazao je Macron, pa ustvrdio: “Bit ćemo spremni.”

Najavio je i testove na COVID-19 dostupne svima, bez potrebe da ih propiše ljekar.

Neće biti povećanja poreza

Najveći izazov za Francusku u idućih šest mjeseci je očekivan val nezaposlenosti, jer su kompanije bile prisiljene otpuštati, rekao je i zato priprema projekt da ublaži taj udarac, posebno za mlade koji se pojavljuju na tržištu ovog ljeta po završetku školovanja.

Macron je kazao da neće biti povećanja poreza i pozvao je kompanije na suzdržanost pri isplati dividende, jer će one možda morati rezati plate radnicima.

Njegova penziona reforma zahtijeva preinake, a Vlada se ponovo mora usredotočiti na finansiranje penzionog sistema nakon ekonomske krize izazvane pandemijom.

Najava penzione reforme potaknula je lani masovne proteste “Žutih prsluka” te je vlada od nje odustala.

Macron je sada naglasio da je penziona reforma Francuskoj potrebna idućih godina te, unatoč protivljenju sindikata i poslodavaca, vjeruje da je predloženi sistem dobar.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO