Egipat: Preminuo novinar koji je uhapšen zbog nastupa na Al Jazeeri

Mohamed Monir je nepotrebno proveo više od dvije sedmice u pritvoru, tvrde iz Komiteta za zaštitu novinara (AFP)

Egipatski novinar Mohamed Monir, koji je prošlog mjeseca uhapšen jer se pojavio u programu Al Jazeere, preminuo je pošto je u pritvoru zaražen korona virusom.

Smrt 65-godišnjeg novinara, o čemu je na društvenim mrežama izvijestila njegova kćerka Sarah Monir, uslijedila je sedmicu nakon što je hospitaliziran zbog zaraze korona virusom, pošto je 2. jula zbog bolesti pušten iz pritvora.

“Veoma smo uznemireni smrću Mohameda Monira, nakon što je nepotrebno proveo više od dvije sedmice u pritvoru u zloglasnom zatvoru Tora u Kairu”, rekao je Sherif Mansour, program koordinator Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Monir je patio od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i srčanih problema, sudeći prema CPJ-u.

Novinar je uhapšen 14. jula, pod optužbom da se pridružio “terorističkoj grupi”, širio lažne vijesti i zloupotrijebio društvene mreže, nakon što se pojavio u programu Al Jazeere, koju je egipatska vlast zabranila.

Hajka protiv medija u Egiptu

Politički zatvorenici u Egiptu mogu godinama biti držani u pritvoru bez formalne optužnice, često u uslovima koje grupe za zaštitu ljudskih prava nazivaju nezdravim i bez pristupa ljekarskoj brizi.

Egipatske vlasti su pokrenule hajku protiv medija od kako je Abdel Fattah el-Sisi 2013. godine zbacio sa vlasti Mohameda Morsija, prvog slobodno izabranog predsjednika Egipta.

“Egipatske vlasti moraju osloboditi sve novinare koje drže zbog njihovog posla, jer čak i kratak boravak u pritvoru zbog korona virusa može značiti smrtnu kaznu, tvrdi Mansour.

U maju je CPJ dokumentirao hapšenja najmanje četiri egipatska novinara.

Egipat već više od tri godine u zatvoru drži novinara Al Jazeere Mahmouda Husseina, egipatskog državljanina koji je uhapšen nedugo po dolasku u Kairo 20. decembra 2016. godine, gdje je došao privatno.

Još nije zvanično optužen.

Egipat i njegovi zaljevski saveznici, Bahrein, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, bojkotiraju Katar od juna 2017. godine, optužujući ga za “podršku teroristima” i miješanje u unutrašnje poslove svojih susjeda, što Doha kategorično negira.

Egipat je treći u svijetu po broju zatvorenih novinara, iz Kine i Turske, prema podacima CPJ-a.

Souag: Pustite zatvorene novinare

Reagirajući na informaciju o Monirovoj smrti, dr. Mostefa Souag, generalni direktor Al Jazeera Media Networka, rekao je da je “veoma ožalošćen”.

“Monir je preminuo nakon što je otpušten zbog zaraze korona virusom dok je bio u pritvoru, u teškim uslovima na koje smo ranije upozoravali egipatske vlasti”, rekao je Souag, aludirajući na raniju komunikaciju Al Jazeere s međunarodnim organizacijama, u kojima se upozoravalo na uslove boravka stotina novinara u egipatskim zatvorima, uključujući Mahmouda Husseina.  

“Zaista je alarmantno da su novinari u tako nehumanim uslovima za vrijeme pandemije. Egipatsku vladu smatramo potpuno odgovornom za njihovo dobro i sigurnost. Tražimo od vlasti da odmah puste Mahmouoda, kao i sve ostale nepravedno zatvorene novinare”, dodao je Souag.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Prema podacima Odbora za zaštitu novinara, Egipat je među najopasnijim državama za medijske radnike. Prošle godine u toj zemlji uhapšeno je 25 novinara, među njima i novinar Al Jazeere Mahmud Hussein.

Published On 26 Apr 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO