Većina njemačkih kompanija želi stalni rad od kuće

U BiH se sve veći broj osoba zanima za online platforme za zapošljavanje (Reuters)

Više od polovine kompanija u Njemačkoj, 54 posto, želi da rad od kuće ostane trajan, prema podacima ankete instituta IFO i istraživanja profesionalne online mreže LinkedIn, provedenog među njenim članicama.

“Kriza korona virusa mogla bi biti podsticaj za trajni radni angažman od kuće”, izjavio je Oliver Valk, direktor Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije i koautor ove zajedničke studije.

Podaci iz ankete IFO-a pokazuju da se tri četvrtine kompanija u Njemačkoj dogovorilo s dijelom svoje radne snage da rade od kuće, kao načinu da se izbore sa krizom, navodi se u saopćenju instituta iz Minhena dostavljenog Tanjugu.

Istovremeno, istraživanje provedeno među članovima profesionalne mreže LinkedIn u Njemačkoj pokazuje da je gotovo polovina ispitanika rekla da sada radi kod kuće zbog pandemije.

“Za mnoge kompanije ovi novi radni aranžmani podrazumijevaju znatna ulaganja u digitalnu infrastrukturu i novu komunikacionu tehnologiju. Potpuno vraćanje na stari način rada malo je vjerovatno”, objašnjava Valk.

‘Preovladat će kombinirani model’

Prema studiji, za 56 posto zaposlenih u Njemačkoj danas je privremeni rad od kuće moguć, dok se prije korona pandemije koristila samo polovina tog potencijala.

Pored toga, jedna analiza oglašenih radnih mjesta i lica koja traže posao na LinkedInu pokazuje da se broj pregleda oglasa za rad od kuće više nego udvostručio.

“Ipak, u budućnosti će poslovi za koje se smatra da će se u potpunosti moći obavljati od kuće vjerovatno i dalje biti izuzetak”, kaže Jean-Victor Alipour, koautor studije IFO-a.

“Znamo da nedostatak socijalnog kontakta, koji rad od kuće uključuje, može dugoročno biti teret i da digitalni svijet sam po sebi ne omogućava sve aspekte kreativne razmjene ili prenosa znanja i ideja. Zato je vjerovatnije da će preovladati neki kombinirani model, koji podrazumijeva rad na radnom mjestu u firmi i rad od kuće. Na taj način se udružuju prednosti koje pruža autonomija i fleksibilnost rada od kuće s prednostima koje zaposlenom pruža socijalni kontakt na radnom mjestuW, objašnjava Alipour.

Izvor: Agencije