UN stručnjak optužio Bijelu kuću za napad na medije

Ove je četiri godine je obilježio način na koji ovaj predsjednik SAD-a govori o medijima, rekao je David Kaye (EPA)
Ove je četiri godine je obilježio način na koji ovaj predsjednik SAD-a govori o medijima, rekao je David Kaye (EPA)

Posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za slobodu izražavanja David Kaye u ponedjeljak je optužio Bijelu kuću za “snažan napad” na medije i upozorio na “Trumpov efekt” na globalnu slobodu medija.

Na svojoj posljednjoj službenoj konferenciji za medije prije isteka šestogodišnjeg mandata krajem mjeseca, on je izrazio nadu da će “napadi” na novinare u SAD-u prestati kada američki predsjednik Donald Trump napusti predsjednički položaj, prenosi Hina.

“Ove je četiri godine jasno obilježio način na koji ovaj predsjednik govori o medijima, način na koji ocrnjuje medije i slobodu izražavanja”, rekao je Kaye novinarima u Ženevi. 

Kaye je naveo da se taj napad sastoji od kritiziranja novinara i širenja “dezinformacija”, kao i partnerstvu s konzervativnim medijima.

Bijela kuća još nije odgovorila  na zahtjev za komentar Kayeovih ocjena.

Upitan za utjecaj te situacije na slobodu medija u svijetu, Kaye je rekao da “očito postoji Trumpov efekt, i to vrlo negativan”, i dodao da je Trumpova administracija stvorila globalnu kulturu u kojoj je takav odnos dopušten.

Ubistvo Jamala Kashoggija

Također je kazao da su ranije američke administracije bile kritičnije spram napada na medije, poput ubistva saudijskog novinara Jamala Kashoggija.

UN izvjestitelj izrazio je zabrinutost zbog pogoršanja represije vlada nad medijima tokom pandemije COVID-19.

Taj trend je nazvao “vrlo zabrinjavajućim” i ocijenio da doprinosi širenju zaraze.

“Nažalost, vlade su često pod krinkom nastojanja da suzbiju dezinformacije pribjegavale starim instrumentima sprječavanja slobodnog širenja informacija”, rekao je, ne imenujući države na koje se odnosi njegov komentar. 

Također je bio kritičan spram kineskog “izrazito represivnog pristupa slobodi informiranja” i pozvao na otpor takvom pristupu.

“Mislim da za demokratski svijet stvaran izazov predstavlja odnos spram onoga što Kina smatra upravljanim pristupom internetu i njezinom pristupu slobodi izražavanja općenito”, kazao je Kaye.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO