Njemačka zbog hakerskih napada na Bundestag traži sankcije protiv Rusije

Njemačka vlada polazi od toga da je u hakerski napad na IT mrežu Bundestaga u maju 2015. bio umiješan djelatnik obavještajne službe ruske vojske (EPA)

Njemačka vlada je zemljama članicama Evropske unije predložila sankcije protiv Rusije zbog hakerskog napada na Bundestag prije pet godina, javlja njemačka novinska agencija dpa.

“Njemačka vlada polazi od toga da je u hakerski napad na IT mrežu Bundestaga u maju 2015. bio umiješan jedan djelatnik obavještajne službe ruske vojske GRU. Zbog toga je vlada svojim partnerima iz EU-a predložila uvođenje zajedničkih sankcija protiv Moskve”, javlja dpa pozivajući se na odgovor koji je zastupnički klub stranke Ljevica dobio na upit njemačkoj vladi.

Njemačka vlada traži uvođenje sankcija pozivajući se na okvir Vijeća EU-a iz 2017. kojim se omogućuje uvođenje mjera za odvraćanje od kibernetičkih napada.

“Njemačka vlada je prijedloge za sankcije protiv Rusije potkrijepila obilnim paketom dokaza do kojih su došli istražni organi i podacima obavještajnih službi”, stoji u odgovoru njemačke vlade zastupničkom klubu Ljevice, prenijele je Hina.

Odluka na Vijeću EU-a

Glasnogovornik Evropske unije je rekao kako zemlje članice mogu podnositi prijedloge za sankcije o kojima onda mora jednoglasno odlučiti Vijeće EU-a.

Njemačka kancelarka je svojedobno, oslanjajući se na rezultate istrage govorila o “nečuvenom i skandaloznom” slučaju.

Glasnogovornik zastupničkog kluba Ljevice za pitanja EU-a, Andrej Hunko smatra da je uvođenje sankcija “krivi odgovor” na ovakve napade. On, osim toga, strahuje da je poveznica koja vodi prema Rusiji možda “lažna i namjerno postavljena”.

Glavno državno tužilaštvo u Karlsruheu je početkom maja podiglo optužnicu protiv ruskog državljanina Dmitrija Badina kojeg se sumnjiči da je kao pripadnik jedne hakerske skupine sudjelovao u napadu na IT mrežu Bundestaga.

Tom prilikom je, kako se pretpostavlja, velika količina podataka, prije svega elektronske pošte zastupnika, prebačena na jedan server u inozemstvu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO