Johnson pozvan da se izvini za komentare o Srebrenici

Tokom proteklih 25 godina Boris Johnson je dosljedno osudio genocid u Srebrenici kao jedan od najgorih zločina u historiji, saopćeno je iz Downing Streeta (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson pozvan je da se izvini za članak koji je napisao 1997. godine o genocide u Srebrenici, u kojem je muslimane opisao kao “ne baš anđele”.

Zastupnik laburista Tony Lloyd u pismu upućenom zajedno sa 30 zastupnika kaže da “ne postoji izgovor za bilo kakav način okrivljavanja žrtava genocida za njegovo počinjenje, prenosi Tanjug pozivajući se na BBC.

U Downing Streetu, međutim, poručuju da su Johnsonovi komentari izvučeni iz konteksta.

BBC navodi da je prije 25 godina 8.000 bosanskih muslimana ubijeno u Srebrenici, a da je dvije godine kasnije Johnson, pišući za list Ottawa Citizen, osudio ono što se dogodilo, opisavši to kao “najgori masakr na evropskom tlu od Trećeg Rajha”.

Jonson je tada rekao da bi bilo teško Zapadu da interveniše u sukobu.

Pismo nevladinih organizacija

“U redu, kažem, sudbina Srebrenice bila je strašna. Ali oni nisu bili baš anđeli, ovi muslimani”, naveo je Johnson.

U pismu, više od 100 muslimanskih organizacija i predstavnika zajednica pozvalo je Johnsona da se izvini, tvrdeći da je prisustvovanje događajima u znak sećanja na Srebrenicu “bez razmišljanja o vašim prethodnim komentarima, uvreda za žrtve i njihove porodice”.

U odgovoru na pismo, Downing Streetu poručuje:

“Ovaj citat je jasno izvaden iz konteksta. Premijer je, tokom proteklih 25 godina, dosljedno osudio genocid u Srebrenici kao jedan od najgorih zločina u historiji”, naveo je Downing Streetu.

Izvor: Agencije