Demokratski procesi u Hong Kongu pod lupom

Birališta bi trebala biti otvorena u subotu i nedjelju, a izbore je organizirala skupina Snaga za demokraciju (EPA)
Birališta bi trebala biti otvorena u subotu i nedjelju, a izbore je organizirala skupina Snaga za demokraciju (EPA)

Hiljade birača u Hong Kongu izašlo je na primarne izbore u subotu kako bi izabrali demokratske kandidate koji će se boriti za zastupnička mjesta na parlamentarnim izborima u septembru. 

Birališta bi trebala biti otvorena u subotu i nedjelju, a izbore je organizirala skupina Snaga za demokraciju.

Izbori su dovedeni u pitanje u petak nakon što je policija pretresla urede organizatora i suorganizatora, Instituta za istraživanje javnog mnijenja (PORI).

Policija je potvrdila za dpa da istražuje skupinu, ne navodeći više detalja.

Političar iz Demokratske stranke Ted Hui, koji je strahovao da će se izbori otkazati zbog racije, rekao je da glasanje u svih 250 biračkih mjesta protječe nesmetano, prenosi Hina.

Demokratski tabor nada se da će konačno uspjeti osvojiti većinu na izborima za Zakonodavno vijeće u septembru, odnosno 35 ili više zastupničkih mjesta jer bi mu to dalo mogućnost veta propekinških zakona.

“Izborni sistem je nepošten”, rekao je Hui. “Tabor koji podržava Peking osvojio je većinu mjesta iako je osvojio manje glasova.”

Samo polovica zastupničkih mjesta bira se demokratskim glasanjem, a ostatak biraju zastupnici skloni Pekingu. 

Tri miliona birača sudjelovalo je na lokalnim izborima u Hong Kongu 24. novembra 2019, u kojem je prodemokratski tabor premoćno pobijedio i uspostavio kontrolu u 17 od 18 okružnih vijeća.

Izlaznost na primarne izbore u subotu viša je od očekivane, kaže Hui. Uvjeren je da će do nedjelje navečer glasati dovoljno glasača kako bi izbori bili valjani.

U svakom okrugu treba glasati najmanje deset posto onih s pravom glasa kako bi rezultati izbora bili legitimni. 

Izbori se održavaju manje od dvije sedmice od nametanja zakona o nacionalnoj sigurnosti na teritoriju Hong Konga koji je usmjeren protiv separatizma, subverzije, terorizma i dosluha sa stranim silama.

Demokratski procesi u Hong Kongu su zbog novog zakona pod povećalom jer stanovnici i dalje nisu sigurni što se smatra kršenjem zakona. Negoduje i međunarodna zajednica.

Tajnik za ustavna pitanja Erick Tsang sugerirao je u četvrtak da organizatori i birači na primarnim izborima možda krše novi zakon. 

Također je rekao da bi se primarnim izborima moglo manipulirati kako bi išli u korist parlamentarnih izbora u septembru.

Represija nije pomogla

Gloria Chan (53) s biračkog mjesta u Otočnom okrugu, podijelila je za dpa svoju zabrinutost.

“Strah me jer ne znamo točno što je zakonito, a što protuzakonito. No sinoćnja racija dala nam je još snage da istupimo i pokažemo da je ovo što činimo najmanje što sada i možemo učiniti”, rekla je Chan.

Propekinška predsjedateljica Zakonodavnog vijeća Starry Lee napisala je na Facebooku da bi bilo “neprihvatljivo” koristiti izbore za promociju prodemokratske političke agende ili za “urotu protiv načela jedne zemlje, dva sistema”.

Prodemokratski političar i aktivist Avery Ng oštro je odbacio optužbe.

“Mi se bavimo kampanjom, a ne manipuliranjem”, rekao je Ng za dpa.

“Oni koji podržavaju diskvalifikaciju kandidata su oni koji manipuliraju demokracijom”, dodao je.

“Racija u petak bila je zastrašivanje i ozbiljan napor za suzbijanje demokracije.”

U međuvremenu je prodemokratski organizator kampanje za Otočni okrug, 50-godišnji Matthew Chapple, rekao da izborni sistem koji koristi QR kodove za registraciju glasova, dobro funkcionira.

“Izgubili smo četiri sata jer su organizatori morali pregovarati s policijom da ne oduzme opremu, ali smo to iskoristili za promociju izbora jer smo dobili na publicitetu”, rekao je Chapple. 

“Možda je namjera bila zastrašiti ljude, ali čini se da je učinjeno suprotno”, dodao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Druge tehnološke kompanije, kao Facebook i Twitter, obustavile su procesuiranje Vladinih zahtjeva za pristup podacima u Hong Kongu.

07 Jul 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO