Bill Gates poziva na raspodjelu lijekova i cjepiva za COVID 19

Postoji zabrinutost da bi bogatije nacije mogle za sebe osigurati obećane lijekove protiv korona virusa, ostavivši zemlje u razvoju praznih ruku (EPA)
Postoji zabrinutost da bi bogatije nacije mogle za sebe osigurati obećane lijekove protiv korona virusa, ostavivši zemlje u razvoju praznih ruku (EPA)

Milijarder filantrop Bill Gates pozvao je da lijekovi za COVID 19 i potencijalno cjepivo budu dostupni zemljama i ljudima kojima su najpotrebniji, a ne “onome ko više plati”, rekavši da će oslanjanje na tržišne uvjete produljiti smrtonosnu pandemiju.

“Ako jednostavno dopustimo da lijekovi i cjepivo odu onome ko najviše plati, umjesto ljudima i mjestima gdje su najpotrebniji, imat ćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju”, rekao je osnivač Microsofta u video poruci objavljenoj u subotu tokom virtualne konferencije na temu COVID-a 19 koju je organiziralo Međunarodno društvo za borbu protiv AIDS-a, prenijela je Hina.

“Trebamo da čelnici donesu ove teške odluke o distribuciji koja se temelji na jednakosti, a ne samo na faktorima koje određuje tržište.”

Sa stotinama projekata kojima je cilj pronaći cjepivo i vladama u Evropi i SAD-u koje ulažu milijarde dolara u istraživanja, ispitivanja i proizvodnju, postoji zabrinutost da bi bogatije nacije mogle za sebe osigurati obećane lijekove protiv korona virusa, ostavivši zemlje u razvoju praznih ruku.

Evropska komisija i Svjetska zdravstvena organizacija upozorile su na nezdravo nadmetanje u pronalasku lijeka koji će biti ključan za spašavanje života i rješavanje ekonomskog haosa koji je izazvao virus, dok su neki dužnosnici u Washingtonu rekli da će im prioritet biti američki građani.

Pozitivna praksa

Gates je rekao da su napori počeli prije dva desetljeća kao borba s globalnom HIV/AIDS krizom, kad su se zemlje udružile kako bi pronašle i lijek učinile dostupnim u većem dijelu svijeta uključujući i Afriku te da to može služiti kao model da se lijek za COVID-19 učini široko dostupnim.

Kao primjere je izdvojio Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije iz 2002. godine i Predsjednikov izvanredni plan za AIDS sa sjedištem u SAD-u kojima je cilj bio dostaviti ljudima lijekove da se bore s nekima od najsmrtonosnijih bolesti.

“Jedna od najboljih lekcija u borbi protiv HIV-a/AIDS-a je važnost izgradnje velikog, poštenog globalnog distribucijskog sistema kako bi lijekovi stigli do svih”, rekao je Gates.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO