Nezavisno tijelo će procijeniti reakciju WHO-a na pandemiju

Tedros Adhanom Ghebreyesus: Ovom problemu prilazimo vrlo ozbiljno (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je ustanovila nezavisno tijelo koje će procijeniti rukovođenje pandemijom COVID-19 te agencije Ujedinjenih naroda i odgovor vlada.

WHO se našao pod snažnim pritiskom SAD-a, koji mu prefbacuje pristranost u vođenju pandemije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je optužio WHO da je “marioneta u rukama Kine” i da je ta organizacija zanemarila rano upozorenje Tajvana o ozbilljnosti korona virusa, kao i da je zakasnila s proglašenjem pandemije.

Bivša novozelandska premijerka Helen Clark i bivša liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf pristale su stati na čelo nezavisne komisije i izabrati članove, kazao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Procjena međunarodne akcije

“To nije uobičajeni izvještaj, u kojem samo označimo kvačice i potom ga odložimo na policu da skuplja prašinu. Ovome prilazimo vrlo ozbiljno”, kazao je on govoreći o izvještaju koji će se predati na godišnjem sastanku ministara zdravstva.

Tedros je podsjetio da su članice WHO-a, njih 194, među kojima su SAD i Kina, usvojile sredinom maja rezoluciju o nezavisnoj procjeni reakcije UN-ove agencije na pandemiju novog korona virusa.

Tekst je usvojen konsenzusom i predviđa što brže pokretanje nepristrane, nezavisne i potpune procjene međunarodne akcije pokrenute zbog pandemije, kako bi se poboljšali svjetski kapaciteti prevencije, pripreme i odgovora na pandemije.

Od pojave novog koronavirusa SARS-CoV-2 krajem prošle godine u Kini u svijetu je do sada zaraženo više od 12 miliona ljudi, a gotovo 550.000 je umrlo.

Izvor: Agencije