Policija u Hong Kongu uhapsila 300 ljudi

Kineski parlament usvojio je 30. juna Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong (EPA)

Policija je u Hong Kongu u srijedu koristila vodene topove i palice i uhapsila više od 300 ljudi na prvim demonstracijama održanim usprkos strogom zakonu o sigurnosti koji je Kina donijela dan ranije, prenosi Hina.

Peking je u utorak nakon sedmica neizvjesnosti objavio pojedinosti novog zakona koji do sada najslobodniji kineski grad i međunarodni financijski centar vodi prema autoritarnijoj vlasti. 

U središtu Hong Konga okupile su se u srijedu hiljade demonstranata na godišnjem obilježavanju predaje te bivše britanske kolonije Kini 1997. Nakon što se gomila rasula po okolnim ulicama uzvikujući “otpor do kraja” i “nezavisnost Hong Konga” policija je privodila demonstrante i koristila suzavac i gumene metke.  

Policija je objavila da je uhapsila više od 300 osoba zbog protuzakonitog okupljanja i drugih kršenja zakona, a da je devet osoba privedeno zbog kršenja novog zakona. 

Prvo hapšenje po novom zakonu

Ranije je policija Hong Konga saopćila je da je uhapsila muškarca koji je držao zastavu za nezavisnost, što je prvo takvo hapšenje po novom kineskom zakonu o sigurnosti.

Na slikama koje je policija postavila na Twitteru vidi se kako zastava na kojoj piše “Nezavisnost Hong Konga” leži na trotoaru, a pored nje stoji muškarac.

Kako prenosi Reuters, on je nosio crnu majicu sa natpisom “Oslobodimo Hong Kong”.

Put ka radikalnim promjenama

Kineski parlament usvojio je u utorak Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, otvorivši put za najradikalnije promjene u životu te bivše britanske kolonije od kako je prije 23 godine vraćena Kini.

Mnogi strahuju da će novi zakon ugušiti slobode tog svjetskog finansijskog središta, a najave da će najstroža kazna po ovom zakonu biti doživotni zakon potaknule su prodemokratsku grupu Demosisto aktiviste Jushue Wonga da najavi raspuštanje.

Osim toga, ovaj zakon će produbiti sukob Pekinga i SAD-a, Velike Britanije i drugih zapadnih vlada, koje su ocijenile da će ugroziti visok stepen autonomije koja je Hong Kongu dodijeljena prilikom povratka Kini 1. jula 1997. godine.

Evropska unija upozorila je da će zakon imati ozbiljne posljedice, a Velika Britanija i Japan izrazile su zabrinutost zbog usvajanja zakona.

Izvor: Agencije