Njemačka danas preuzima predsjedavanje EU-om

Njemačka vođenje Vijeća EU-a preuzima od Hrvatske, čiji je mandat također u najvećoj mjeri obilježila pandemija (EPA)

Njemačka danas 13. put preuzima rotirajuće šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom i tokom mandata njen prioritet će biti borba protiv pandemije korona virusa, ekonomski i socijalni oporavak Evrope.

Njemačka vođenje Vijeća EU-a preuzima od Hrvatske, čiji je mandat također u najvećoj mjeri obilježila pandemija, prenosi Beta.

Njemačka će od 1. jula činiti takozvanu predsjedničku trojku EU-a sa Portugalom i Slovenijom, koji predsjedavanje preuzimaju u prvoj i drugoj polovini 2021.

Tješnja saradnja

Berlin, Lisabon i Ljubljana su još početkom 2019. postigli dogovor da tješnje sarađuju na povezivanju i koordinaciji svojih rotirajućih mandata na čelu EU-a i usvojili zajednički program koji se odnosi na period od 1. jula 2020. do 31. decembra 2021.

U tom dokumentu, kao jedna od tačaka navodi se da će Vijeće sa Visokim predstavnikom EU-a raditi na “nastavku procesa proširenja na Zapadnom Balkanu”.

Da su proširenje i Zapadni Balkan među veoma važnim temama njemačkog predsjedavanja EU-a, ponovio je nedavno i ambasador Njemačke u Srbiji Thomas Schieb.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada