London i Berlin tvrde da imaju dovoljno remdesivira

Lijek je odobren u Sjedinjenim Američkim Državama 1. maja, nakon kliničkih pokusa (Reuters)

Velika Britanija i Njemačka tvrde da imaju dovoljne zalihe antivirusnog remdesivira, prvog lijeka koji se pokazao relativno efikasnim u liječenju COVID-19, čiju su gotovo cijelu proizvodnju od tri sljedeća mjeseca kupile Sjedinjene Američke Države.

Američka vlada je objavila u ponedjeljak da je kupila 92 posto cijele proizvodnje laboratorija Gilead od jula do septembra, ili oko 500.000 tretmana od ukupno 550.000 (za svaki tretman potrebno je prosječno 6,25 bočica), prenosi Hina.

“Predsjednik [SAD-a Donald] Trump je sklopio nevjerovatan ugovor kako bi Amerikanci mogli imati pristup prvom odobrenom terapeutskom liječenju COVID-19”, rekao je ministar zdravstva Alex Azar.

Lijek odobren u SAD-u

Lijek je odobren u Sjedinjenim Američkim Državama 1. maja, nakon kliničkih pokusa koji su pokazali da za četiri dana skraćuje oporavak teško oboljelih od COVID-19.

Evropa bi ga uskoro trebala odobriti.

Objava Washingtona je izazvala strahovanja od nestašice drugdje u svijetu, ali barem su dvije evropske zemlje objavile u srijedu da nisu zabrinute za svoje stanovnike.

“Velika Britanija koristi već neko vrijeme remdesivir, najprije u kliničkim testiranjima i danas u sklopu programa ranog pristupa lijekovima. Velika Britanije ima dovoljne zalihe remdesivira”, rekao je glasnogovornik britanskog premijera.

U Njemačkoj je vlada “ranije osigurala zalihe remdesivira”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva zdravstva i dodao je da za sada imaju dovoljne zalihe.

Laboratorija Gilead je navela da je dala besplatne licence devetero proizvođača generičkih lijekova u Indiji, Pakistanu i Egiptu.

Te laboratorije imaju dozvolu distribuirati njihove generičke verzije remdesivira u 127 zemalja, uglavnom u Africi, Aziji, Bliskom istoku i Centralnoj Americi.

U Bangladešu se proizvodi bez licence

Šef Gileada Daniel O'Day je ranije rekao da bi se remdesivir proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama mogao izvoziti.

Farasat Bokhari, profesor ekonomije univerzitet East Anglia, objašnjava da najmanje jedan proizvođač generičkih lijekova u Bangladešu proizvodi remdesivir bez licence, na temelju odredbe Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kojom se dozvoljava zemljama u razvoju da to učine u nekim situacijama. 

Stručnjak smatra da ne bi trebalo doći do nestašice, jer će se proizvodnja u nekim zemljama povećati i da je jedini problem brzina proizvodnje.

Izvor: Agencije