Belgijski kralj izrazio žaljenje zbog kolonijalne prošlosti u Kongu

Kralj Belgije rukuje se s predsjednikom Demokratske Republike Kongo u Kraljevskoj palači u Briselu 2019. godine (Reuters)

Belgijski kralj Philippe izrazio je u utorak prvi put u povijesti Belgije “duboko žaljenje zbog rana” nanesenih za vrijeme belgijske kolonijalne vladavine u Demokratskoj Republici Kongo, u prvom priznanju takve vrste za njegovu zemlju, nakon globalnih demonstracija izazvanih policijskim ubistvom Afroamerikanca Georgea Floyda u Sjedinjenim Američkim Državama te rasprava u Belgiji o kolonijalnoj prošlosti te zemlje.

Kralj Philippe, koji je 2013. godine stupio na prijestolje, odlučio je poslati pismo s porukom predsjedniku Demokratske Republike Kongo, Felixu Tshisekediju, povodom 60. godišnjice nezavisnosti zemlje.

U pismu, koje je objavljeno u medijima, kralj je govorio o eri bivšeg kralja Leopolda II. Leopoldovu vladavinu povjesničari su opisali kao najokrutniju, a iz Brisela je upravljao Kongom i bogatstvima te zemlje kao da se radi o njegovom privatnom vlasništvu.  

“U vrijeme Slobodne Države Kongo (od 1885. do 1908., kad je bivši kralj abdicirao i prepustio Kongo Belgiji) počinjena su brutalna zlodjela koja i dalje opterećuju naše kolektivno sjećanje”, napisao je.

“Kolonijalno razdoblje (do 1960.) uzrokovalo je patnju i ponižavanje. Želim izraziti duboko žaljenje zbog tih rana iz prošlosti, čija se bol danas oživljava kroz diskriminaciju koja je i dalje previše prisutna u našim društvima”, dodao je u pismu.

Čas istine

Belgijski dnevni list Le Soir pohvalio je kraljevu inicijativu u jednom članku i napisao: ”Konačno je učinjen i ovaj korak koji je bio neophodan i podiže ugled kralja i Belgije”.

Kralj je potvrdio da će se nastaviti “boriti protiv svih oblika rasizma”, nakon što je mobilizacija pod nazivom “Crni životni su važni” dovela do demonstracija u cijelom svijetu.

“Ohrabrujem dijalog koji je započeo naš parlament kako bi se naše sjećanje moglo u konačnici smiriti”, aludirajući time na pokretanje komisije za proučavanje kolonijalne prošlosti s belgijskim i afričkim stručnjacima, koja će se formirati nakon dogovora između političkih blokova.

Belgijska premijerka Sophie Wilmes izjavila je u utorak da je “kucnuo čas istine u Belgiji” i dodala: “Bilo koji rad na oživljavanju sjećanja i istine započinje prvo s priznavanjem patnje drugoga.”

Korisnici Twittera, aktivisti i novinari raegirali su na ovoj društvenoj platformi na saopćenje kralja Belgije. Pohvalili su javno izvinjenje kralja Philippa za ono što se desilo narodu Konga, ali i uputili kritike zbog svega što su njegovi pradjedovi kraljevi činili tokom okupacije.

U 2000. i 2001. godini parlamentarna istražna komisija ispitala je okolnosti atentata na premijera Konga Patricea Lumumba u januaru 1961. i zaključila da “neki belgijski ministri i ličnosti snose moralnu odgovornost” u slučaju.

Izvor: Agencije