Zvaničnik UN-a: Nestašice hrane i neuhranjenost u S. Koreji

Epidemija korona virusa u Sjevernoj Koreji izazvala je drastične ekonomske probleme (EPA)

Specijalni izvjestilac Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Sjevernoj Koreji Tomas Ojea Quintana izrazio je zabrinutost zbog toga što se, kako je rekao, tamošnje stanovništvo suočava s nestašicama hrane i neuhranjenošću.

Situacija je dodatno otežana uslijed strogih mjera karantina zbog pandemije korona virusa i zatvaranja granice te zemlje s Kinom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ojea Quintana je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da, radi osiguravanja isporuka hrane Sjevernoj Koreji, ponovo razmotri međunarodne sankcije koje su na snazi protiv te zemlje.

Epidemija korona virusa u Sjevernoj Koreji izazvala je drastične ekonomske probleme, rekao je taj zvaničnik UN-a, navodeći da je trgovinska razmjena te zemlje s Kinom opala za 90 posto tokom marta i aprila.

Prekid telefonskih veza sa Seulom

Ranije u utorak Sjeverna Koreja saopćila je da će prekinuti direktne telefonske linije s Južnom Korejom, što je prvi korak prema potpunom gašenju svih sredstava za kontakt sa Seulom.

Iz Sjeverne Koreje već danima traju napadi na Južnu Koreju, u kojima Pjongjang prijeti da će ukinuti međukorejski ured za veze i druge projekte ako Seul ne spriječi disidente da šalju letke i drugi materijal u Sjevernu Koreju.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je to u utorak, dok je Seul također potvrdio da je Pjongjang odbio primiti pozive iz svog ureda za vezu nakon prijetnje.

“Ured za vezu pokušao je jutros nazvati Sjevernu Koreju, ali Sjever nije odgovorio”, saopćilo je u utorak Ministarstvo ujedinjenja Južne Koreje.

Izvor: Agencije