Plenković: Vlada Austrije ukida restrikcije za dolaske iz Hrvatske

Austrija, Granica
Kriterij za otvaranje granice prema određenoj zemlji je pad broja zaraženih (EPA)

Austrijska će vlada od sredine lipnja ukinuti ograničenja za dolaske iz Hrvatske, objavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon razgovora s austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom.

“Dogovorili smo da će austrijska Vlada sutra [srijeda] donijeti odluku o ukidanju restrikcija za kretanje ljudi između Hrvatske i Austrije od sredine lipnja”, najavio je na Twitteru hrvatski premijer nakon što se telefonski čuo s austrijskim kancelarom.

Iz Hrvatske se u Austriju zasad još ne može dolaziti bez ograničenja, dok je Hrvatska otvorila granice za deset zemalja Europske unije, uključujući Austriju, prenosi Hina.

Putnici iz Hrvatske sada mogu ući u Austriju samo uz predočenje negativnog testa na korona virus koji nije stariji od četiri dana i treba biti izdan na njemačkom ili engleskom jeziku.

Bez testa mogu oni koji tamo imaju prijavljeno prebivalište ili boravište, ali moraju u 14-dnevnu samoizolaciju.

Austrija je prije nekoliko dana donijela odluku da za sve susjedne zemlje, osim Italije, ukida sva ograničenja na svojim granicama koja su bila povezana s korona virusom.

Slovenija ukinula restrikcije

To uključuje obveznu karantenu po ulasku u zemlju, ali to još nije vrijedilo za dolaske iz Hrvatske.

Od ponedjeljka i u Sloveniju bez ikakvih restrikcija mogu ući građani 17 zemalja članica EU-a, ali i onih koje nisu u Uniji.

Ranije je građanima Austrije, Hrvatske i Mađarske bilo dozvoljeno prijeći granicu Slovenije, a sada je taj popis proširen za još 14 zemalja.

Prelazak je dozvoljen građanima Bugarske, Cipra, Češke, Estonije, Finske, Grčke, Islanda, Latvije, Lihtenštajna, Litve, Norveške, Njemačke, Slovačke i Švicarske.

Izmjenom odluke o privremenoj zabrani prelaska granice Hrvatska je krajem prošlog mjeseca odlučila omogućiti ulazak u zemlju državljanima Austrije, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke i Slovenije.

Izvor: Agencije