Palestinski premijer: Ako Izrael anektira Zapadnu obalu, proglasit ćemo državu

Palestinci kažu da su njihovi zahtjevi zasnovani na međunarodnom pravu i rezolucijama UN-a (EPA)

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh najavio je da će Palestinci jednostrano proglasiti državu, zasnovanu na granicama prije rata 1967, ako Izrael anektira dijelove Zapadne obale, javlja Associated Press.

Shtayyeh je na konferenciji za novinare u Ramallahu ocijenio da će Izrael ozbiljno prekršiti sve sporazume s Palestinskom samoupravom ako pokrene aneksiju, označivši je “egzistencijalnom prijetnjom” za Palestince, prenijeli su izraelski mediji.

Palestinska strana predložila je demilitariziranu palestinsku državu na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i Istočnom Jerusalemu, uz zamjenu teritorija s Izraelom, kao protivponudu bliskoistočnom planu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, prenosi Beta.

Palestinski premijer odbio je iznijeti detalje tog prijedloga na četiri i po stranice.

Rekao je da je palestinski stav prema glavnim pitanjima dobro poznat i da je taj plan ovih dana podnesen tzv. četvorki bliskoistočnih posrednika, koju čine Ujedinjeni narodi, SAD, Evropska unija i Rusija.

Trumpova administracija kritizirala je Palestince što su odbili njen plan. Smatra se da taj plan drži stranu Izraelu u njegovom višedecenijskom sukobu s Palestincima.

Palestinci kažu da su njihovi zahtjevi zasnovani na međunarodnom pravu i rezolucijama UN-a.

Netanyahuova obećanja

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu obećao je da će anektirati velike dijelove Zapadne obale, u skladu s Trumpovim planom, kojim se predviđa da Palestinci dobiju ograničenu državnost na preostalim dijelovima te teritorije ako ispune dugi spisak uvjeta.

Očekuje se da Izrael počne proces aneksije 1. jula.

U utorak je također nagoviješteno da zbog mogućnosti aneksije Palestinska samouprava razmatra velika smanjenja budžeta u javnom sektoru i smanjenje civilnih službi.

“Mi nismo nihilisti ni budale i ne želimo haos. Mi smo pragmatičari. Ne želimo da stvari dostignu tačku s koje nema povratka. Aneksija znači da nema povratka u odnosima s Izraelom”, rekao je za The New York Times Hussein al-Sheik, pomoćnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, zadužen za odnose s Izraelom.

Palestinski čelnici navodno se nadaju da će svi ti koraci podsjetiti Izrael da će zbog kolapsa Palestinske samouprave koji izaziva biti odgovoran za milione ljudi.

“Ili će oni odustati od aneksije i stvari će se vratiti gdje su bile ili će ostvariti aneksiju i vratiti se na to da bude okupacijska sila čitave Zapadne obale”, rekao je Al-Sheik, upozorivši da će aneksija pretvoriti Palestinsku samoupravu u civilno tijelo odgovorno za škole, bolnice i policijske stanice.

Pružanje usluga

Najavio je da neće prihvatiti ulogu pružanja usluga jer ne radi u općini ni u dobrotvornom društvu i da bi izraelski potez značio dramatično smanjenje finansiranja druge palestinske teritorije, Pojasa Gaze, kojoj Palestinska samouprava svakog mjeseca osigurava novac za plaće i druge troškove.

“Kažem Izraelcima ako se ova situacija nastavi: ‘Vi ćete preuzeti punu odgovornost kao okupacijska sila'”, rekao je palestinski zvaničnik.

Osvrćući se na nedavne Abbasove prijetnje da će prekinuti sigurnosnu saradnju s Izraelom zbog plana aneksije, Al-Sheik je rekao da će se snage sigurnosti Palestinske samouprave nastaviti boriti protiv terorizma, ali same.

Netanyahu je najavio da će u julu anektirati sva nelegalna jevrejska naselja i dolinu Jordana na Zapadnoj obali.

Palestinci namjeravaju na cijeloj Zapadnoj obali, u Istočnom Jerusalemu i Pojasu Gaze, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967, osnovati svoju nezavisnu državu.

Izvor: Agencije