Kina pozvala Britaniju da se ne miješa u ‘interno pitanje’ Hong Konga

Zakon o nacionalnoj sigurnosti usvojen je zbog prijetnje nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, tvrde kineski zvaničnici (EPA)

Kina je u utorak pozvala Veliku Britaniju da se suzdrži od uplitanja u “interno pitanje” Hong Konga, poluautonomne kineske teritorije.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u telefonskom razgovoru s britanskim šefom diplomatije Dominicom Raabom poručio je da je “pitanje Hong Konga isključivo kinesko unutrašnje pitanje, u koje vanjsko uplitanje nije dopušteno”, prenosi Anadolija, pozivajući se na agenciju Xinhua.

Wang je rekao da se održavanje nacionalne sigurnosti u Hong Kongu odnosi na ključne interese Kine, opravdavajući postupak Nacionalnog narodnog kongresa Kine, koji je krajem maja usvojio Zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu.

Kazao je da je taj zakon usvojen zbog prijetnje nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, napominjući da će on “pomoći u otklanjanju očitih propusta i dugoročnih nedostataka” na tom području.

“Ovaj zakon mnogo će bolje osigurati različita prava i slobode građanima Hong Konga, a omogućit će i da se svi stranci koji se pridržavaju zakona osjećaju sigurnije tokom rada i boravka u Hong Kongu. Neće se mijenjati postojeći kapitalistički sistem u Hong Kongu ni njegova prava na visok stepen autonomije koju uživaju prema zakonu, a ni način života građana Hong Konga”, rekao je Wang.

Razvijanje bilateralnih odnosa

Dodao je da Kina i Velika Britanija, dvije zemlje sa snažnim globalnim utjecajem, dijele zajedničku odgovornost za očuvanje svjetskog mira i razvoja.

Raab je kineskom kolegi kazao da se njegova zemlja zalaže za razvijanje snažnih bilateralnih odnosa s Kinom.

“U okviru zrelih odnosa Velike Britanije i Kine dvije strane mogu imati iskrenu razmjenu mišljenja o bilo kojoj temi”, dodao je Raab.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti sadrži zabranu aktivnosti koje imaju za cilj rušenje centralne kineske vlade, pozivanje na pobunu, izdaju države, terorizam i aktivnosti koje su prijetnja po nacionalnu sigurnost.

Zakon, kojem se suprotstavljaju opozicija iz Hong Konga i zapadne zemlje, omogućava procesuiranje novinara, privrednika te aktivista koji se predstavljaju kao “izdajnici države”.

Velika Britanija, Australija, Kanada i Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost odlukom Kine da u Hong Kongu uvede Zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Izvor: Agencije