Vlasnik Samsunga opet pred sudom zbog malverzacija

Na ulasku u sud Lee Jae-yong nije odgovarao na pitanja novinara (EPA)

Čelnik Samsung grupe Lee Jae-yong pojavio se pred sudom čekajući odluku da li će ga, prema optužbama koje uključuju prevare u vođenju poslovnih knjiga i manipulacije s dionicama, vratiti u zatvor nakon više od dvije godine na slobodi.

Tužioci su tražili nalog za hapšenje Leeja, nakon što su istraživali kontroverzno spajanje dvije Samsungove podružnice 2015. godine, koje mu je pomoglo da dođe na čelo cijele grupe.

Lee, koji je preuzeo kontrolu nad kompanijom nakon što je njegov otac imao srčani udar 2014. godine, razvio je konglomerat i njegov “dragulj u kruni” Samung Electronics, čiji godišnji prihod iznosi 12 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) cijele Južne Koreje.

Pedesetjednogodišnji Lee pojavio se na saslušanju noseći masku, u crnom odijelu.

Na ulasku u sud nije odgovarao na pitanja novinara.

Nakon saslušanja, u pritvoru će čekati odluku suda, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tužioci terete Leeja za upletenost u ilegalne transakcije i manipulaciju dionicama koje su olakšale spajanje Samsungovih podružnica 2015. godine, a optužen je i za lažno prikazivanje vrijednosti kompanije Samung Biologics.

Kompanija odbacuje optužbe

Smatra se da je spajanje dvije podružnice bilo ključno u uspostavljanju Leejve kontrole nad kompanijom.

Samsung je odbacio te optužbe portiv Leeja, navodeći da je “van zdrave pameti” reći da je Lee bio umiješan u odluku o spajanju, te dodao da je dugotrajna istraga fokusirana na menadžment, koji se sada nalazi u krizi zbog pandemije korona virusa i trgovinskog spora SAD-a i Kine u vezi taksi.

Ako bude uhapšen, to će dodatno naštetiti njegovoj reputaciji, ali i ugledu firme.

Postavit će se pitanje opravdanosti da on bude na čelu kompanije, kažu južnokorejski ekonomski stručnjaci.

Lee je proveo u zatvoru oko godinu dana 2018, zbog optužbe da je podmićivao zvaničnike u vladi skupim poklonima, kako bi lakše dobio dozvole za spajanje kompanija.

Vrhovni sud Južne Koreje je poništio odluku nižeg suda i suspendirao kaznu, ali je još je nejasno da li će Lee morati ponovo ići u zatvor.

Izvor: Agencije


Povezane

Nasljednik Samsungovog poslovnog carstva Lee Jae-yong osuđen je na pet godina zatvora zbog nekoliko kaznenih djela, među kojima i davanje mita te pronevjeru. Tužitelji su tražili zatvorsku kaznu od 12 godina. Leeju se sudilo zbog sudjelovanja u skandalu koji je doveo do opoziva bivše predsjednice Južne Koreje.

Published On 25 Aug 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO