UN: Svaki sukob između Libijaca je gubitnički rat

Libijska vojska u četvrtak je saopćila da je oslobodila kompletnu regiju Tripolija (EPA)

Ujedinjeni narodi su saopćili da su ohrabreni pozivima da se nastave pregovori o okončanju sukoba u Libiji, nakon što je Egipat najavio jednostranu mirovnu inicijativu koju podržava pobunjenički pokret na istoku zemlje.

Misija UN-ove podrške u Libiji (UNSMIL) je saopćila da borbe oko glavnog grada Tripolija, koje traju više od godinu dana, “dokazuju da je svaki rat između Libijaca gubitnički rat”, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Ne može biti pravog pobjednika, samo veliki gubici za naciju i njen narod, koji su već pretrpjeli mnogo zbog sukoba koji traje više od devet godina”, navodi se u saopćenju UNSMIL-a.

UNSMIL je pozvao libijske stranke da se “brzo i konstruktivno uključe” u vojne pregovore kojima posreduje SAD.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi predstavio je u subotu novu inicijativu za Libiju, predloživši izabrano vladajuće vijeće i prekid vatre od 8. juna.

Sisi, pored koga su bili zapovjednik snaga sa istoka zemlje, penzionirani general Khalifa Haftar, i predsjednik istočnog libijskog parlamenta Aguila Saleh, rekao je da plan uključuje poziv na pregovore u Ženevi i odlazak svih stranih boraca iz Libije.

Propast ofanzive Haftarovih snaga

Libija nema stabilnu centralnu vlast od rušenja i ubistva Moamara Gadafija 2011. godine uz pomoć NATO-a.

Više od pet godina ima suparničke parlamente i vlade na istoku i zapadu zemlje, dok ulice kontroliraju razne oružane skupine.

Sisi je plan objavio nakon nagle propasti 14-mjesečne ofenzive Haftarovih snaga, kojoj je cilj bio Tripoli.

Libijska vojska u četvrtak je saopćila da je od Haftara oslobodila kompletnu regiju Tripolija, a u petak i strateški važni grad Tarhuna, devedesetak kilometara jugoistočno od Tripolija.

Vlada nacionalnog jedinstva sada kontrolira većinu sjeverozapada zemlje, dok Haftarove snage i dalje kontroliraju istok i velik dio juga zemlje.

Egipat podržava Haftara, zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Rusijom, dok Turska i ostatak međunarodne zajednice podržvaju Vladu navionalnog jedinstva u Tripoliju.

Raniji su pregovori u Berlinu, na kojima se pokušalo doći do mirnog rješenja za Libiji, propali.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO