Sutra u Houstonu sahrana Georgea Floyda

Hiljade demonstranata danima se okuplja u američkim i evropskim gradovima u znak protesta protiv rasnog nasilja (EPA)

Kovčeg s tijelom Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je ubijen prije desetak dana tokom policijskog hapšenja u Minneapolisu, dopremljen je u Texas, gdje će u ponedjeljak biti održana treća komemoracija, a potom i sahrana narednog dana, izjavio je šef policije u Houstonu Art Acevedo.

Na Twitteru je naveo da je u Texas stigla i Floydova porodica, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Za ponedjeljak je predviđeno da njegovo tijelo bude javno izloženo šest sati u Houstonu na komemoraciji, nakon čega će biti sahranjen u utorak.

Floyd je preminuo 25. maja tokom privođenja, kada mu je bijeli policajac koljenom pritiskao vrat više od osam minuta.

Biden će posjetiti Floydovu porodicu

Njegova smrt izazvala je proteste protiv rasne diskriminacije i policijske brutalnosti u SAD-u, ali i širom svijeta.

Prethodno su komemorativne službe Floydu održane u Minneapolisu, gdje je ubijen, i Raefordu, njegovom rodnom mjestu u Sjevernoj Karolini.

Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden najavio je da će doputovati u Houston, gdje će se sresti s članovima Floydove porodice.

Očekuje se da će Biden izraziti saučešće porodici te snimiti videoporuku za sahranu Floyda.

Ne očekuje se da će Biden prisustvovati samoj komemoraciji, prenosi Reuters.

Floyd je uhapšen, a potom preminuo zbog policijskog nasilja, nakon što je prodavačica u marketu pozvala policiju jer je posumnjala da je krivotvorena novčanica od 20 dolara koju je Floyd ima kod sebe.

Na ulicama i Nacionalna garda

Deseci hiljada demonstranata okupili su se u subotu u Washingtonu i drugim američkim gradovima, pozivajući vlasti da prekinu rasizam i policijsku brutalnost, a protesti su u kontinuitetu održavani i prethodnih dana, neki od njih i nasilni.

Protesti su održani i u mnogim evropskim gradovima, poput Beča, Berlina, Pariza i Londona.

Ubistvo Floyda moglo biti utjecati na popularnost predsjednika Donalda Trumpa, nakon kritika da je tokom demonstracija tražio upotrebu veće sile od sigurnosnih snaga.

Na ulicama Washingtona do nedjelje je bila raspoređena i Nacionalna garda, dok je objavljeno da je Bijela kuća tražila da na ulice izađe i vojska, što ipak nije učinjeno.

Izvor: Agencije