Slovenski ministar na udaru opozicije zbog Thompsona

Sporni Perkovićev koncert u Mariboru trebao je biti održan 2017, ali ga je zabranila lokalna državna uprava (Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs kazao je da ga opozicijska ljevica želi diskreditirati povezujući ga s neodržanim koncertom kontroverznog Marka Perkovića Thompsona u Mariboru.

Socijaldemokrati (SD) najavili su da će tražiti parlamentarnu interpelaciju protiv ministra jer zastupa “ideologiju mržnje” i jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodno, dozvolilo koncert Thompsona, koji se povezuje s hrvatskom radikalnom desnicom, prenosi Hina.

“To je politička igra opozicijske ljevice kojom me žele oblatiti kao ličnost”, kazao je Hojs novinarima.

On je član konzervativne Slovenske demokratske starnke (SDS) premijera Janeza Janše, koju opozicija smatra ekstremno desnom.

No, Hojs navodi da odbacuje sve totalitarne ideologije, bez obzira na to je li riječ o ustaštvu, fašizmu, nacizmu ili komunizmu, te tvrdi da nije “ustaški orijentiran”, kako mu imputira opozicija.

Političke dimenzije

Sporni Perkovićev koncert u Mariboru trebao je biti održan 2017, ali ga je zabranila lokalna državna uprava. Pjevačev agent žalio se na odluku, koju je Upravni sud nedavno poništio, što je potvrdilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Za razliku od situacije od prije tri godine, kad slučaj “Thompson” nije izazivao veću pažnju, ovog puta stvar je dobila nevjerovatno velike političke dimenzije, između ostalog, zbog političke situacije u Sloveniji i protesta protiv Janšine koalicijske vlade.

Nova predsjednica SD-a Tanja Fajon kazala je da je u interpelaciji protiv Hojsa slučaj “Perković” samo “vrh ledenog brijega” u nizu njegovih pogrešnih stajališta i postupaka.

Thompsonovom koncertu ranije su se usprotivili predsjednici većine opozicijskih političkih stranaka te troje bivših premijera: Alenka Bratušek, Miro Cerar i Marjan Šarec.

Za zabranu su i književnici slovenskog PEN Centra, udruženja Srba u Sloveniji i neke nevladine organizacije, prenose slovenski mediji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO