Sirijski avioni bombardirali sela pod kontrolom pobunjenika

Ovo su prvi zračni napadi otkako je prije tri mjeseca stupilo na snagu primirje poslije potpisivanja tursko-ruskog sporazuma (EPA)

Vojni avioni režimskih snaga bombardirali su nekoliko sela na sjeverozapadu Sirije, koja su pod kontrolom pobunjenika, što su prvi zračni napadi te vrste otkako je prije tri mjeseca stupilo na snagu primirje poslije potpisivanja tursko-ruskog sporazuma, kojim su mahom obustavljeni sukobi, javlja AP.

Prethodno su, kako navode opozicioni aktivisti, snage pobunjenika nakratko zauzele nekoliko položaja na sjeverozapadu Sirije, koji su bili pod kontrolom vlade, prenosi Tanjug.

Tokom sukoba poginulo je više od 40 boraca s obje strane.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, saopćila je da su snage vlade kasnije pokrenule kontranapad pod okriljem ruskih zračnih napada, preuzevši kontrolu nad selima Fatatra i Manara, koje su prethodno izgubile.

Zračni udari

Opservatorija je navela da je 22 pobunjenika i 19 vojnika ubijeno u sukobima.

Reuters prenosi, pozivajući se na navode očevidaca, da su u zračnim napadima pogođena sela u regiji Jabal al Zawija na jugu pokrajine Idlib i dva grada u dolini Sahel al-Haab, zapadno od pokrajine Hama.

Kako navode, stotine civila je pobjeglo, strahujući od većih zračnih napada u posljednjem uporištu pobunjenika u Siriji.

Rusija podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok Turska podržava opozicione borce, koji pokušavaju da ga svrgnu s vlasti.

Izvor: Agencije