Nova hapšenja u Turskoj: Izdani nalozi za 149 osoba

Među uhapšenima su pripadnici vojske i sigurnosnih snaga (EPA)

Turska vlada naredila je danas hapšenje 149 osoba, uglavnom službenika sigurnosnih snaga, zbog sumnje da su povezani s mrežom Ankara, koja je, navodno, organizirala neuspjeli državni udar 2016.

Ured tužilaštva u zapadnoj pokrajini Balikesir naredio je hapšenje 74 osobe koje su prethodno otpuštene iz sigurnosnih službi, a među kojima su šest bivših šefova policije i sigurnosni zvaničnici, prenosi Reuters, pozivajući se na Anadoliju.

Tužilaštvo jugoistočne pokrajine Gaziantep naredilo je hapšenje 33 osobe, uključujući 24 aktivna pripadnika sigurnosnih snaga, dok je u Bursi, na zapadu, naređeno hapšenje 42 osobe, među kojima i šest vojnika.

Od 2016. približno 80.000 osoba čeka suđenje, dok je 150.000 javnih službenika, pripadnika vojske i drugih djelatnosti dobilo otkaze ili je suspendirano zbog sumnje da su učestvovali u puču.

Hapšenja pripadnika vojske

Zvanična Ankara kao organizatora puča označila je imama Fethullaha Gulena, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Turske vlasti krajem prošle godine naredile su hapšenje 223 pripadnika vojske širom zemlje i u Sjevernom Kipru za koje se sumnja da su povezani s mrežom optuženom za organiziranje i pokušaj puča 2016, objavili su tada državni mediji.

Vlasti su tražile osumnjičene širom 49 pokrajina u Turskoj i u Sjevernom Kipru.

Navode da je među uhapšenima 100 pripadnika vojske, 41 iz zračnih snaga i 31 iz mornarice.

Gulen, koji živi u samonametnutom izgnanstvu u SAD-u od 1999, negira bilo kakvu umiješanost.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO