Mediji: Ruska Sjeverna flota pod pritiskom NATO-a

Rusija, Brodovi
Drugi put ove godine pomorske snage NATO-a došle su u blizinu ruske granice u arktičkom području (EPA)

Sjeverna flota Ruske ratne mornarice izvodi vježbe obrambenih aktivnosti nakon što se još jedan brod NATO-a nedavno pojavio u blizini obale Ruske Federacije.

Riječ je o francuskoj fregati Aquitaine, koja je zašla u Barentsovo more, što je drugi put ove godine da su pomorske snage NATO-a došle u blizinu ruske granice u arktičkom području, prenosi Tanjug, pozivajući se na pisanje moskovske Nezavisimaje gazete.

Početkom svibnja udarna je skupina NATO-a, sačinjena od ukupno četiri američka i britanska broda, uplovila u Barentsovo more, što je bio prvi takav slučaj u više desetljeća.

Da bi obuzdala takve aktivnosti, Sjeverna je flota organizirala pomorske vojne vježbe, koje su mornaricu NATO-a spriječile da se približi arktičkoj obali Rusije.

Raste napetost na Arktiku

Ruski centar za upravljanje nacionalnom obranom priopćio je u petak da je Sjeverna flota počela pratiti kretanje francuske fregate.

Osim toga, više od deset ruskih brodova trenutačno sudjeluje u vježbama u Barentsovu moru, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju TASS.

“Svijet se vraća u doba hladnog rata. Rastu napetosti između NATO-a i Rusije, naročito na Arktiku – čini se da NATO pokušava ostvariti trajno vojno prisustvo u blizini ruskih granica u arktičkoj zoni, a cilj je da se održi pritisak na rusku Sjevernu flotu”, rekao je jedan časnik ruske vojske.

“Kao odgovor na to, Rusija će nastaviti jačati svoje vojne kapacitete kako bi osigurala sigurnost u arktičkoj regiji”, kazao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Glasnogovornik Kremlja kaže da se Rusija neće uključivati u utrku u naoružanju ili potrošnji jer bi to bilo štetno za privredu zemlje.

Published On 04 Dec 2019
Rakete, Rusija

Za Moskvu postoje tri kategorije država članica Alijanse: ranjive, one koje se mogu eksploatirati i one koje odolijevaju, smatra američki analitičar.

Published On 15 Jan 2020
NATO
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO