Eurozastupnici upozorili da vlasti Srbije ugrožavaju demokratiju

Zastupnici su naveli i da je međustranački dijalog u Narodnoj skupštini Srbije, uz posredstvo Evropskog parlamenta, bio 'dobar korak ka ravnopravnijoj predizbornoj situaciji' (EPA)

Deset zastupnika u Evropskom parlamentu (EP), članova grupe Socijalisti i demokrati, uputilo je pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju u kojem su kritizirali vlasti Srbije i ocijenili da one ugrožavaju demokratiju, prenosi agencija Beta.

“Srbijanski čelnici i njihove izjave sada ugrožavaju demokratiju, koju snažno promoviraju Evropska unija i njene države članice. Iskoristivši situaciju s korona virusom, trenutna skupštinska većina odgodila je parlamentarne izbore za 21. juni, a da se nije konsultirala s opozicijom o novom datumu”, naveli su zastupnici druge po snazi političke grupe u EP-u.

U pismu se dalje navodi da “nijedan posmatrač iz EP-a ne može nadgledati izbore”, da OSCE “šalje samo ograničenu misiju koja će rezultate objaviti nekoliko mjeseci kasnije” te ukazuje da je zbog toga “vrlo teško zamisliti vjerodostojan politički glas na dan izbora”.

Pismo zastupnika Varhelyiju, čiji je sadržaj prenio portal European Western Balkans (EWB), potpisali su potpredsjednica Parlamenta Klara Dobrev, predsjedavajuća parlamentarne delegacije za Srbiju Tanja Fajon, četiri zastupnika vladajuće italijanske Demokratske stranke i drugi, dodaje agencija Beta.

Potpuna kontrola medija

Naveli su i da je međustranački dijalog u Narodnoj skupštini Srbije, uz posredstvo Evropskog parlamenta, bio “dobar korak ka ravnopravnijoj predizbornoj situaciji”.

“Međutim, informacije koje trenutno predstavlja Vlada Srbije i druge institucije pokazuju iskrivljenu sliku izbornog procesa”, navodi se u pismu Varhelyiju.

Dodaje se da će glavni dio relevantne opozicije bojkotirati izbore i da “situaciju još više otežava gotovo potpuna kontrola medija od vladajućih političkih stranaka”.

Varhelyiju je prije dvije sedmice pismo uputilo i 11 eurozastupnika iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu”, koji su izrazili “duboku zabrinutost stanjem demokratije u Srbiji i uvjetima u kojima se održavaju predstojeći izbori”.

Izvor: Agencije


Povezane

Neki se možda ne sjećaju da se Miloševićev nacionalistički režim dobrim dijelom oslanjao na brojne astrologe, vidovnjake, numerologe.

blog by Nedim Sejdinović
Published On 07 Jun 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO