Protesti protiv rasizma šire se svijetom

Protesti širom svijeta su izbili nakon što je američki policajac 25. maja u Minneapolisu klečanjem na vratu dugim oko devet minuta ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda (EPA)
Protesti širom svijeta su izbili nakon što je američki policajac 25. maja u Minneapolisu klečanjem na vratu dugim oko devet minuta ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda (EPA)

Hiljade demonstranata izašli su u subotu na ulice Evrope i Australije, kao i stotine u Tokiju i Seulu, kako bi podržali američke demonstracije protiv policijske brutalnosti. 

Protesti koji se šire diljem svijeta pokazuju sve veći bijes zbog policijskog postupanja prema etničkim manjinama, a izbili su nakon što je američki policajac 25. maja u Minneapolisu klečanjem na vratu dugim oko devet minuta ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda, piše Reuters. 

Protesti protiv rasizma kakvi još nisu viđeni na Starom kontinentu sada se šire i diljem Evrope, s desecima hiljada demonstranata na ulicama, prenijela je Hina navode britanske agencije. 

U Londonu su usprkos kiši na ulice izašle hiljade ljudi, okupivši se pred zgradom parlamenta. Demonstranti su nosili zaštitne maske zbog korona virusa i uzvikivali slogane poput „Bez pravde nema mira, ne rasističkoj policiji“, baš kao i demonstranti u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel pozvala je ljude da ne dolaze na proteste zbog opasnosti pandemije. Korona virus je u Velikoj Britaniji nakon SAD-a odnio najviše života. 

„U potpunosti shvaćam stav ljudi i njihovu želju za pravom da protestuju, no Ujedinjeno Kraljevstvo je usred pandemije“, rekla je Patel.

„Onima koji žele protestovati poručujem – molim vas, nemojte“.

Britanski mediji u međuvremenu su objavili da su se policija i demonstranti sukobili večeras u blizini rezidencije britanskog premijera u Londonu tokom protesta.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak na kojem se vidi kako je jedan od policajaca iz konjičke jedinice, kako se čini, oboren s konja, prenosi Tanjug pozivajući se na britanske medije.

Kako se navodi, policajac je ostao da leži na zemlji, a konj je nastavio da trči ka demonstrantima.

Britanski The Standard navodi da su demonstranti u jednom trenutku gađali bakljom policajce.

Hiljade demonstranata okupilo se ispred Downing Street nakon skupa na trgu ispred parlamenta i nakon marša kroz centar Londona.

Demonstracije su održane i u Manchesteru, Cardifu, Sheffieldu i Newcastleu.

Stanovnici su na ulice izašli i u Berlinu gdje su popunili središnji Alexanderplatz, a demonstracije su održane i u Hamburgu i Varšavi. 

‘8 minuta i 46 sekundi tišine’

Pariške vlasti zabranile su proteste ispred američke ambasade i na livadama oko Eiffelovog tornja, no demonstranti su svjedno stigli u blizinu Placea de la Concorde, u blizini ambasade, noseći natpise poput „Black Lives Matters“. 

Snage sigurnosti postavile su zaštitnu barijeru preko trga kako bi spriječili demonstrante da se dodatno približe ambasadi, a u blizini je i Elizejska palača, sjedište francuskog predsjednika. 

Protesti su održani i u Aziji i u Australiji, no u manjem opsegu zbog mjera socijalnog distanciranja koje su na snazi. 

Policija u Brisbaneu, jednom od australskih gradova u kojem su održani skupovi, procjenjuje da je na ulice izašlo 10 hiljada ljudi, koji su također nosili zaštitne maske i natpise „Black Lives Matter“. Mnogi su se zaogrnuli aboridžinskim zastavama, pozivajući na prestanak lošeg policijskog tretmana autohtonog australskog stanovništva. 

Sud u Sydneyu je u posljednji trenutak odbacio zabranu skupa zbog korona virusa, pa je na proteste stiglo nekoliko hiljada ljudi, uz veliku prisutnost policije. 

Demonstranti u Tokiju protestovali su i zbog navodne policijske brutalnosti prema Kurdu čiji je automobil zaustavljen i potom je gurnut na pod. 

„Želim pokazati da rasizam postoji i u Japanu“, rekla je 17-godišnja srednjoškolka Wakaba. 

Nekoliko desetaka južnokorejskih aktivista i stanovnika iz inozemstva okupilo se u Seulu, dok su u Bangkoku aktivisti svoj protest izrazili na internetu.

Tajlanđani se snimaju u crnoj odjeći, sa šakama u zraku i s natpisima podrške američkim demonstracijama.

U nedjelju planiraju „okupljanje“ na aplikaciji za videokonferenciji gdje će održati 8 minuta i 46 sekundi tišine – onoliko koliko je George Floyd bio pritisnut policijskim koljenom. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO