Hiljade Izraelaca protestovale protiv Netanyahuovog plana aneksije Zapadne obale

Demonstranti su okupili pod sloganom „ne aneksiji, ne okupaciji, da slobodi i demokraciji“ (EPA)
Demonstranti su okupili pod sloganom „ne aneksiji, ne okupaciji, da slobodi i demokraciji“ (EPA)

Hiljade Izraelaca u subotu su protestovale protiv plana premijera Benjamina Netanyahua o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale, teritorija koji Palestinci žele u svojoj budućoj državi. 

Demonstranti su zbog korona virusa nosili zaštitne maske i održavali međusobnu udaljenost, a okupili su se pod sloganom „ne aneksiji, ne okupaciji, da slobodi i demokraciji“, piše Reuters. 

Palestinci žele neovisnu državu na području Zapadne obale, s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom i pojasom Gaze. Izrael je te teritorije osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine, prenosi Hina. 

Fotograf agencije Reuters i izraelski mediji procjenjuju da se na Trgu Rubin u središtu Tel Aviva okupilo nekoliko hiljada ljudi. Anketa objavljena ove sedmice pak pokazuje da aneksiju podržava više od polovice Izraelaca. 

Netanyahu ima podršku Trumpa

Netanyahu je odredio 1. juli kao datum kad će početi s provedbom aneksije izraelskih naselja i doline Jordana na Zapadnoj obali, te se nada zelenom svjetlu Washingtona. 

Američki predsjednik Donald Trump u januaru je otkrio mirovni plan koji su Palestinci odmah odbacili i kritizirali ideju izraelske aneksije.

Strahujući od mogućeg izbijanja nasilja i diplomatskih reperkusija, dio evropskih i arapskih država, kao i Ujedinjeni narodi, pozvali su Izrael da odustane od svog plana.

Dio analitičara smatra da Trumpova vlada sada ne želi dodatno poticati nestabilnost na Bliskom istoku time što će Izraelu dopustiti aneksiju jer je i sama pogođena nestabilnošću zbog epidemije koronavirusa i prosvjeda protiv policijske brutalnosti. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO