Egipat predstavio novi plan za Libiju nakon propasti Haftarove ofenzive

Sisi je plan predstavio u prisustvu zapovjednika istoka Libije general Khalifa Haftar (Reuters)

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi predstavio je u subotu novu inicijativu za Libiju, predloživši izabrano vladajuće vijeće i prekid vatre od 8. juna.

Sisi, pored kojega su bili zapovjednik istoka zemlje general Khalifa Haftar i predsjednik istočnog libijskog parlamenta Aguila Saleh, rekao je da plan uključuje poziv na pregovore u Ženevi i odlazak svih stranih boraca iz Libije, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Libija nema stabilnu centralnu vlast od rušenja s vlasti Moamara Gadafija 2011. uz pomoć NATO-a.

Više od pet godina ima suparničke parlamente i vlade na istoku i zapadu zemlje, dok ulice kontroliraju razne oružane skupine.

Propast ofenzive Haftarovih snaga

Sisi je plan objavio nakon nagle propasti 14-mjesečne ofenzive Haftarovih snaga (LNA) kojoj je cilj bio Tripoli.

Libijska vojska u četvrtak je saopćila da je od Haftara oslobodila kompletnu regiju Tripolija, a u petak i strateški važni grad Tarhuna koji je smješten devedeset kilometara jugoistočno od Tripolija.

Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) sada kontrolira većinu sjeverozapada zemlje, dok Haftarove snage i dalje kontroliraju istok i velik dio juga zemlje.

Egipat podržava Haftara zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Rusijom, dok Turska podržava GNA, koju podržava i ostatak međunarodne zajednice.

Raniji pregovori u Berlinu na kojima se pokušalo doći do mirnog rješenja za Libiji su propali.

Izvor: Agencije