Novi Zeland daje milijardu dolara za pet novih Herculesa

Tri novozelanska aviona C-130 Hercules proizvedeni su 1965. godine, dok su još dva mlađa tek četiri godine (Reuters)

Novozelandska vojska je objavila kako će kupiti pet transportnih aviona Super Hercules od američkog proizvođača Lockheed Martin i da će za to izdvojiti milijardu američkih dolara, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Navodi se kako će naručene letjelice zamijeniti postojeću flotu aviona Hercules koji su više od 50 godina stari i u posljednjim godinama imali seriju poražavajućih kvarova.

Ministar odbrane Novog Zelanda Ron Mark istakao je kako će novi avioni biti korišteni u operacijama u Novom Zelandu, na području Južnog Pacifika, te na području Antarktika.

“Generacije Novozelanđana su odrasle i ostarile sa Herculesima i znaju kolika je važnost ovih letjelica u prvom valu odgovora na kriznu situaciju”, naveo je ministar u saopćenju.

Dodao je kako će novi avioni moći nositi veći teret, te putovati dalje i brže od trenutne flote.

Opcije i za Boeinge 757

Tri novozelanska aviona C-130 Hercules proizvedeni su 1965. godine, dok su još dva mlađa tek četiri godine. Tokom vremenskog staža su nadograđivani, ali su česti kvarovi posljednjih godina otežali obavljanje nekih misija visokog prioriteta.

U jednom trenu prošle godine, cijela flota je bila privremeno prizemljena, dodaju agencije.

Prvi novi avion Hercules će doći na Novi Zeland 2024. godine, dok se očekuje da će cijela flota biti u pogonu do 2025. godine. Za 1,5 milijardi novozelandskih dolara (970 miliona američkih dolara) uz letjelice dolaze i simulator leta, te potrebna infrastruktura.

Ova država će naredne godine početi nadograđivati i ostale segmente zračnog transporta vojske, razmatraju se opcije za zamjenu postojeća dva aviona zračnih snaga tipa Boeing 757.

Izvor: Agencije