Libijska vojska u bolnici našla 106 tijela civila

Libijska vojska je saopćila da je zaplijenila velike količine oružja i vojnih vozila (Arhiva)

Najmanje 106 leševa, uključujući beživotna tijela žena i djece, pronađeno je u bolnici u gradu Tarhuna, kojeg je libijska vojska u petak oslobodila od nelegitimnih snaga koje sa istoka Libije predvodi penzionirani general Khalifa Haftar

Vojska međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije saopćila je da sve ukazuje da se radi o strijeljanim civilima, prenosi Anadolija.

Zvaničnik Ministarstva zdravstva Libije Emin al-Hashimi na društvenim mrežama je saopćio da se na većini pronađenih leševa nalaze tragovi torture, a da su neka tijela unakažena do neprepoznatljivosti.

Oslobođena regija Tripolija

Libijska vojska u četvrtak je saopćila da je od snaga odmetnutog generala Haftara oslobodila kompletnu regiju Tripolija, a u petak ujutro i strateški važni grad Tarhuna, koji se nalazi 90 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Libijska vojska je saopćila da je zaplijenila velike količine oružja i vojnih vozila koja su Haftarove snage dobile od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Osim Emirata, Haftarove milicije u Libiji podržavaju Egipat i Rusija.

Među zaplijenjenim oružjem je i protuzračni raketni sistem FN-6, poznat pod nazivom MANPAD, zatim protutenkovski top SPG-9, protutenkovski projektili Cornet i minobacački projektili.

Izvor: Agencije