FBI istražuje napad mladića porijeklom iz BiH na policajce

Policija tvrdi da je Dženan Ćamović stavljao na društvene mreže objave uperene protiv policajaca, navodi New York Post (Screenshot)

Dvojica policajaca na aveniji Flatbush u Brooklynu napadnuta su nožem u 23:45 u srijedu navečer.

Osumnjičenik je zadao ranu u vrat jednom policajcu.

Nakon toga su se čuli pucnji koje je ispalio drugi policajac, koji je primijetio da osumnjičenik drži u rukama pištolj, koji je oduzeo od povrijeđenog policajca.

Potom je došlo do novih pucnjeva, ukupno 22.

Dvojica policajaca pogođena su u ruku, a osumnjičenik je pogođen osam puta i u kritičnom je stanju.

Kasnije je identificiran kao 20-godišnji Dženan Ćamović, imigrant iz Bosne i Hercegovine, koji živi u Brooklynu s roditeljima i sestrom i koji je odrastao u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić, Ćamović nema policijski dosje, ali je moguće da je bio u kontaktu s pojedincima poznatima policiji.

Ustanovljeno je da je na društvenim mrežama dijelio protivpolicijske poruke.

Tako glasi dio službenog izvještaja nakon incidenta u Brooklynu, koji se dogodio tokom demonstracija koje se održavaju širom SAD-a.

Terorizam jedna od teorija

U saopćenju lokalne policije kaže se da istraga pokušava ustanoviti je li napad inspiriran terorizmom.

“Trojica policajaca napadnuta su kukavički i neprovocirano. Jedna od teorija jest da je napad bio teroristički motiviran. Je li ISIL [oružana grupa Islamska država Irak i Levant] inspirirao napadača? Nijedan motiv nije odbačen zasad”, rekao je policijski komesar u New Yorku Dermot Shea.

Istrazi se priključio i odjel Federalnog istražnog biroa (FBI) za borbu protiv terorizma.

Gradonačelnik Bill de Blasio izjavio je kako se očekuje da će se sva trojica ranjenih policajaca oporaviti od zadobijenih rana.

Dnevni list The New York Post objavljuje da je Ćamović musliman koji prakticira vjeru, da mu je porodica iz Bosne, a navode se riječi jednog od rođaka koji kaže da “Dženan apsolutno nije terorist”.

Taj rođak, koji nije želio dati svoje ime, tvrdi da osumnjičenik nikad nije izražavao bilo kakve antipolicijske stavove.

“Znam ga od rođenja. Potpuno je nelogično da je ovo terorizam. On je odrastao ovdje, engleski je njegov jedini jezik. Bio je dobro dijete”, rekao je.

Policija tvrdi da je Ćamović stavljao na društvene mreže objave uperene protiv policajaca, piše New York Post te dodaje kako njihovi izvori kažu da Ćamović nije bio pod prismotrom kao neko ko ima terorističke veze, ali da “jest bio u kontaktu s ljudima koji su bili povezani te da njegova porodica možda ima veze s terorizmom”.

‘Lako je optužiti muslimana’

Ćamovićev rođak, koji je razgovarao s agentima FBI-a ispred zgrade gdje osumnjičenik živi s roditeljima i sestrom, kaže da je, iako ima krajnje poštovanje prema snagama sigurnosti, “lako optužiti muslimana za terorizam”.

“To je prva uvreda koja padne na pamet kad neko spomene muslimana. Možda je bio napadnut, mogao je biti isprovociran, a možda je spomenuo – kao što bi bilo ko spomenuo – Boga. Možda je rekao ‘Allah’, ali niko ne zna. Nadam se samo da će policija obaviti dublju analizu zbivanja”, kazao je.

Ćamovićev rođak još je izjavio da je policija u Minneapolisu također saopćila da je Afroamerikanac koji je ubijen napao policajce te da je bio nasilan.

Christopher Song, susjed iz zgrade gdje živi porodica Ćamović, kaže da je prepoznao Dženana s fotografije koja je objavljena na vijestima.

“Izgleda kao tiha osoba, nije nikoga uznemiravao”, izjavio je za medije 62-godišnji Song dodajući: “Da je on policajcu zabio nož u vrat… to je suludo.”

Cijeli incident, koji se dogodio u srijedu navečer, snimljen je kamerama koje su bile bile prikačene na uniforme policajaca.

Izvor: Agencije