Počinju letovi stranih aviokompanija u Kinu

Letovi su obustavljeni zbog širenja nove vrste korona virusa (EPA)

Iz Uprave za civilnu avijaciju Kine (CAAC) potvrđeno je da ponovno počinje uspostava letova stranih aviokompanija u tu zemlju, prenosi Anadolija.

Letovi su obustavljeni zbog širenja nove vrste korona virusa.

CAAC navodi da će letovi stranih aviokompanija biti dozvoljeni jednom sedmično i u gradovima koji su ranije odobrili uspostavu zračnog saobraćaja. 

Naglašeno je da bi aviokompanije trebale skenirati putnike na COVID-19. Navedeno je i da će na sedam dana biti suspendirane aviokompanije na čijim letovima bude otkriveno najmanje pet slučajeva zaraze korona virusom.

Navedeno je i da aviokompanije koje tri sedmice ne budu imale slučajeve zaraze mogu dvaput sedmično letjeti za Kinu.

SAD obustavio letove kineskih aviokompanija

Kineska vlada ograničila je letove stranih aviokompanija u tu zemlju u martu zbog COVID-a 19.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian izjavio je u Pekingu da je “Kina veoma ožalošćena zbog odluke američkih vlasti da obustave letove kineskih aviokompanija u tu zemlju”.

Međutim, kako je kazao, postignut je neki napredak u pregovorima i nadaju se rješavanju tog problema.

Američko Ministarstvo saobraćaja saopćilo je jučer da će redovni letovi kineskih aviokompanija biti zaustavljeni jer kineska administracija nije dozvolila američkim aviokompanijama da nastave letove do te zemlje.

Iz Ministarstva je navedeno da će SAD od 16. juna uvesti privremenu mjeru zabrane letova kineskim kompanijama prema Americi, ali bi odluka mogla stupiti na snagu i prije tog datuma. 

Izvor: Agencije