IATA: Putnički aviosaobraćaj porastao 30 posto u maju

Avion, Zrakoplov
Međunarodna asocijacija za zračni promet kaže da se aviosaobraćaj neće vratiti na nivo od prije krize do 2023. godine (Reuters)

Globalni putnički zračni prijevoz porastao je u svibnju za 30 posto s izuzetno niske travanjske razine, priopćila je Međunarodna asocijacija za zračni promet (IATA).

Ovakvom porastu je, kako se objašnjava, doprinijelo to što su zrakoplovne kompanije snizile cijene karata u domaćem prometu u prosjeku za 23 posto, kako bi potaknule ljude da se vrate putovanjima zrakoplovom, prenosi Reuters.

“Zračnim prijevoznicima je zbog krize prijeko potreba gotovina i žele potaknuti putnike na kupovinu karata nudeći nisku cijenu”, rekao je glavni ekonomist IATA-e Brian Pearce tijekom online prezentacije.

Sredinom prošlog mjeseca IATA je ocijenila da se zračni promet neće vratiti na razinu od prije krize prije 2023. godine.

Prvo pokretanje unutrašnjih veza

Prvo će se ovog ljeta ponovno pokrenuti unutarnje veze, nakon čega će uslijediti mnogo sporije obnavljanje međunarodnog prometa, ocijenili su, kako je prenijela Beta.

Po procjeni te organizacije, koja okuplja 290 zrakoplovnih kompanija, promet će 2021. godine – mjeren kilometrima po putniku – biti 24 posto manji od razine iz 2019. godine, utemeljeno na pretpostavci da će obnova početi u trećem tromjesečju 2020. godine ponovnim otvaranjem unutarnjih veza.

Obnova zračnog prometa ovisi o brzini kojom se otvaraju granice i od brzine oporavka gospodarstva svijeta, a utjecaj na dugolinijski promet će biti mnogo veći i trajat će mnogo duže, navela je ta organizacija.

Po pesimističnijem scenariju, ukoliko restrikcije za promet budu trajale i u trećem tromjesečju ove godine, IATA predviđa da će razina prometa pasti 34 posto 2021. godine.

Prema anketi te organizacije, 58 posto ispitanih putnika će u prvo vrijeme ograničiti putovanja na domaće letove.

Kombinacija mjera, bez karantina

Glavni direktor IATA-e Alexandre de Juniac je rekao da to ukazuje koliko je važno da se donesu zajedničke mjere za zdravstvenu sigurnost u putovanjima zrakoplovom.

Dok se čeka cjepivo protiv novog korona virusa, IATA se zalaže za kombinaciju različitih mjera, među kojima su nošenje maske i kontrola temperature putnika.

Ta organizacija je strogo protiv mjera karantene putnika pri dolasku na odredište.

Kako je navela, 69 posto ispitanih putnika je reklo da bi odbilo putovati u slučaju da ih na kraju puta čeka 14-dnevna karantena.

Izvor: Agencije