Pompeo osudio prisilnu sterilizaciju muslimana u Kini

Pozivamo Komunističku partiju Kine da odmah prekine ove užasne prakse, rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo nazvao je “šokantnim” i “uznemirujućim” navode iz istraživanja prema kojem kineska vladajuća Komunistička partija koristi prisilnu sterilizaciju i pobačaje protiv manjinskih muslimana, javlja Reuters

Pritom se pozvao na izvještaj o situaciji u kineskoj regiji Xinjiang, njemačkog istraživača Adriana Zenza, koji je objavio američki istraživački centar Jamestown Foundation sa sjedištem u Washingtonu.

Pompeo, uporni kritičar Kine, uključujući i njeno postupanje prema muslimanima u Xinjiangu, rekao je u izjavi da su nalazi u skladu s desetljećima prakse kineske Komunističke partije, “koja pokazuje krajnje nepoštovanje svetosti ljudskog života i osnovnog ljudskog dostojanstva”.

Ispunjen jedan od glavnih kriterija genocida

“Pozivamo Komunističku partiju Kine da odmah prekine ove užasne prakse i tražimo od svih zemalja da se pridruže Sjedinjenim Američkim Državama tražeći prestanak tog dehumanizujućeg zlostavljanjima”, prenosi Hina.

U svom izvještaju, Zenz je rekao da su njegovi nalazi najjači dokazi da je politika Pekinga u Xinjiangu ispunila jedan od UN-ovih kriterija genocida, a to je “nametanje mjera namijenjenih sprječavanju rađanja unutar grupa”.

Zenz tvrdi da je analiza kineskih vladinih dokumenata pokazala da je prirodni priraštaj stanovništva u Xinjiangu “dramatično opao”. Kazao je da su u dvije najveće ujgurske muslimanske prefekture stope rasta pale za 84 posto između 2015. i 2018. te dalje u 2019. godini.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO