Peking donio zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong

Nacrt zakona koji će stupiti na snagu po objavi tek treba biti predstavljen javnosti (EPA)
Nacrt zakona koji će stupiti na snagu po objavi tek treba biti predstavljen javnosti (EPA)

Kineski parlament donio je u utorak zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, no on još nije objavljen, prenosi Reuters.

Pozivajući se na neidentificirani izvor, jedna TV stanica je izvijestila da je zakon jednoglasno donijelo najviše tijelo kineskog parlamenta. Nacrt zakona koji će stupiti na snagu po objavi tek treba biti predstavljen javnosti.

Nedugo nakon što su lokalni mediji izvijestili da je Peking donio zakon koji će unijeti najradikalnije promjene u Hong Kong od povratka pod kinesku vlast, aktivist Joshua Wong izjavio je da odstupa s čela svoje demokratske grupe Demosisto.

Wong je rekao da će biti “glavna meta” pekinškog zakona o nacionalnoj sigurnosti, za koji kritičari strahuju da će srušiti slobode u bivšoj britanskoj koloniji.

I Japan je izrazio žaljenje zbog usvajanja zakona ističući da on narušava kredibilitet formule upravljanja “jedna zemlja, dva sistema”.

Policija rastjeruje demonstrante na mirnom protestnom maršu u Hong Kongu 28. juna 2020.

Tajvanska vlada u utorak je upozorila svoje građane na rizike prilikom posjete Hong Kongu. 

Novi bi zakon “ozbiljno utjecao na slobodu, demokratiju i ljudska prava u Hong Kongu”, navodi se u izjavi tajvanskog kabineta. Dodaju da će nastaviti pružati pomoć građanima Hong Konga.

Odgovor na prošlogodišnje proteste

Sjedinjene Države u ponedjeljak su počele uklanjati posebni status Hong Konga prema američkom zakonu, zaustavljajući izvoz odbrambenih sredstava i ograničavajući im pristup proizvodima visoke tehnologije, prenosi Hina.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam, govoreći na svojoj redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare, rekla je da nije prikladno komentirati zakonodavstvo s obzirom da sastanak u Pekingu još traje, ali se osvrnula na Washington.

“Nikakvi oblici sankcioniranja nas nikada neće uplašiti”, rekla je Lam.

Peking kaže da zakon, koji dolazi kao odgovor na prošlogodišnje često nasilne prodemokratske proteste u Hong Kongu, ima za cilj borbu protiv subverzije, terorizma, separatizma i dogovora sa stranim silama.

Kineska službena državna agencija Xinhua ovog je mjeseca objavila neke odredbe, među kojima i da će novi zakon zamijeniti postojeće hongkonško zakonodavstvo, dok moć tumačenja pripada najvišem odboru kineskog parlamenta.

Očekuje se da će Peking u Hong Kongu osnovati ured za nacionalnu sigurnost koji će “nadzirati, voditi i podržavati” gradsku vlast. Peking bi također mogao preuzeti nadležnost u određenim slučajevima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO