Parlament Austrije uskoro o zabrani komemoracije u Bleiburgu

Inicijativa je dorađena i sa zahtjevom SPO i Neosa da se organizatorima zabrani kupovina nekretnina (EPA)

Austrijskom Parlamentu podnijeta je nova inicijativa za zabranu komemoracije za žrtve u Bleiburgu.

Sve parlamentarne partije, izuzev Slobodarske stranke Austrije (FPO), podnijele su zajedničku inicijativu krajem prošlog mjeseca, koja je početkom juna u Odboru za unutrašnja pitanja povučena sa zahtjevom na doradu, prenosi Tanjug.

Sada je dorađena verzija inicijative, prema riječima zastupnice Socijaldemokratske stranke Austrije (SPO) Sabine Schatz, predata ponovo Odboru za unutrašnja pitanja.

“To da su Narodna partija (OVP) i Zeleni na prošloj sjednici Odbora za unutaršnja pitanja odgodili usvajanje inicijative me je iznenadilo. Ali, pritisak se isplatio i raduje me što smo se mogli dogovoriti da ministru unutaršnjih poslova damo jasan nalog za djelovanje da konačno zabrani ustaško okupljanje”, istakla je Schatz.

Zabrana kupovine nekretnina

Inicijativa je dorađena i sa zahtjevom SPO-a i Neosa da se organizatorima zabrani kupovina nekretnina kako bi se olakšala zabrana okupljanja.

Ove godine komemoracija u Bleiburgu, zbog korona virusa, nije mogla biti održana, a organizatori su planirali da se održi svakako iduće godine.

“Činilo se do sada da samo pandemija može spriječiti ovo desničarko okupljanje. Imamo, međutim, historijsku odgovornost da spriječimo takve skupove“, poručila je Sabine Schatz.

Izvor: Agencije