Hong Kong na prekretnici zbog novog kineskog zakona

Novi kineski zakon će produbiti sukob Pekinga i SAD-a, Velike Britanije i drugih zapadnih vlada (EPA)

Kineski parlament usvojio je u utorak Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, otvorivši put za najradikalnije promjene u životu te bivše britanske kolonije od kako je prije 23 godine vraćena Kini.

Pojedinosti ovog zakona, koji je odgovor na prošlogodišnje često nasilne prodemokratske proteste u tom gradu, a cilj mu je suzbijanje subverzivnog djelovanja, terorizma, separatizma i saradnje sa stranim silama, trebale bi biti poznate kasnije tokom dana.

U tekstu Reutersa, kojeg prenosi Hina, navodi se kako mnogi strahuju da će novi zakon ugušiti slobode tog svjetskog finansijskog središta, a najave da će najstroža kazna po ovom zakonu biti doživotni zakon potaknule su prodemokratsku grupu Demosisto aktiviste Jushue Wonga da najavi raspuštanje.

“To je kraj Hong Konga kakvog je svijet poznavao”, ocijenio je Wong na Twitteru.

Peking SAD-u prije protumjerama

Zakon će produbiti sukob Pekinga i SAD-a, Velike Britanije i drugih zapadnih vlada, koje su ocijenile da će ugroziti visok stepen autonomije koja je Hong Kongu dodijeljena prilikom povratka Kini 1. jula 1997. godine.

SAD, koji već vodi spor s Kinom oko trgovine, Južnog kineskog mora i novog korona virusa, počeo je u ponedjeljak proceduru ukidanja posebnog statusa koji Hong Kong uživa po američkom zakonu, zaustavivši izvoz vojne opreme i ograničivši mu tehnološki pristup.

Kina je poručila da će na to odgovoriti protumjerama.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam pozvala je, u obraćanju Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi putem videolinka, međunarodnu zajednicu da “poštuje pravo zemlje da štiti nacionalnu sigurnost”.

Istaknula je da novi zakon, koji bi uskoro trebao stupiti na snagu, neće ugroziti autonomiju Hong Konga, niti nezavisnost njegovog pravosuđa.

Vlasti u Pekingu i Hong Kongu opetovano ističu da je zakon usmjeren protiv nekolicine “provokatora” i da se neće odraziti na ljudska prava i slobode ni interese investitora.

Najstroža kazna doživotni zatvor

Glavni urednik The Global Timesa, tabloida koji objavljuje The People's Daily, službeni list kineske Komunističke partije, objavio je na Twitteru da je najstroža kazna po zakonu doživotni zatvor, ne navodeći pojedinosti.

Pojedinosti zakona bit će objavljene kasnije tokom dana, rekao je Henry Tang, predstavnik Hong Konga u vrhovnom kineskom savjetodavnom tijelu, nakon sastanka u glavnom predstavništvu Pekinga.

Zakon bi mogao ubrzo biti testiran u praksi, jer su aktivisti i prodemokratski političari poručili da će se suprotstaviti policijskoj zabrani, zbog korona virusa, održavanja protestnog skupa povodom godišnjice povratka Kini 1. jula.

Na prošlogodišnjem protestu, koji je održan u kontekstu niza protudemokratskih protesta, mnoštvo je upalo u zgradu gradske skupštine i vandaliziralo je.

“Nikada nećemo prihvatiti usvajanje zakona, iako smo nadjačani”, kazao je predsjednik Demokratske stranke Wu Chi-wai.

Nije jasno hoće li sudjelovanje na neodobrenom skupu biti krivično djelo protiv nacionalne sigurnosti ako zakon do tada stupi na snagu.

Sve manja podrška protestima

Većina građana Hong Konga protivi se zakonu, pokazalo je Reutersovo ispitivanje ranije u junu.

Međutim, pala je i podrška protestima na jako tijesnu većinu.

Policija je rastjerala manju skupinu aktivista koji su protestirali protiv zakona u jednom trgovačkom centru.

Deseci pristalica Pekinga proslavili su pred sjedištem Vlade donošenje zakona uz šampanjac i mašući kineskim zastavama.

“Jako sam sretan”, rekao je stariji čovjek, koji se predstavio kao Lee.

“Protukineski špijuni i ljudi koji su donijeli haos Hong Kongu, zahvaljujući zakonu, više neće imati gdje.”

Kineska agencija Xinhua objavila je ranije u junu neke odredbe zakona, uključujući da će biti nadređen postojećem zakonodavstvu Hong Konga i da će ovlasti tumačenja zakona imati vrhovni odbor kineskog parlamenta.

Očekuje se da će Peking u Hong Kongu otvoriti prvi ured za nacionalnu sigurnost.

Kritike iz brojnih zemalja

Sudije za sigurnosne slučajeve trebala bi imenovati premijerka Hong Konga.

Više sudije sada dodjeljuju dužnosti u sklopu nezavisnog pravosudnog sistema grada.

Nije poznato koje će tačno aktivnosti postati nezakonite, kako su tačno definirane i kakve nose kazne.

Zakon su u utorak kritizirali Velika Britanija, Evropska unija, Japan, Tajvan…

Kina na kritike odgovara da se miješaju u njena unutarnja pitanja.

Evropska unija izrazila je u utorak ljutnju, a Velika Britanija i Japan zabrinutost zbog usvajanja zakona.

“Žalimo zbog te odluke”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na konferenciji za novinare.

“Ovaj zakon mogao bi ozbiljno ugroziti visok stepen autonomije Hong Konga i štetno se odraziti na neovisnost pravosuđa i vladavinu prava.”

Evropska unija upozorila je da će zakon imati ozbiljne posljedice.

‘Jedna zemlja, dva sistema’

“Jako ćemo pažljivo razmotriti kako ćemo odgovoriti”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, dodajući da EU razmatra moguće protumjere s “međunarodnim partnerima”, no nije rekla kakve.

Evropski parlament pozvao je Uniju prošle sedmice da Kinu tuži Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvišem sudu UN-a, ako usvoji zakon.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab izrazio je u Londonu zabrinutost i ocijenio da je zakon “ozbiljan korak”.

Japanski dužnosnici u Tokiju ocijenili su da je zakon “za žaljenje” i da ugrožava kredibilitet načela “jedna zemlja, dva sistema”.

Tajvanski kabinet saopćio je da će zakon “jako pogoditi” slobodu, demokratiju i ljudska prava te poručio da će Tajvan nastaviti pružati pomoć građanima Hong Konga.

Izvor: Agencije