Fauci: Nema garancija da će SAD imati vakcinu početkom 2021.

Anthony Fauci: Zabrinjava 'sve ili ništa fenomen', po kojem države ili provode epidemiološke mjere, ili su se prerano otvorile (EPA)

Nema garancija da će Sjedinjene Američke Države imati efikasnu vakcinu protiv COVID-19 do početka iduće godine, izjvio je u utorak Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

“Naučnici su, međutim, oprezno optimistični da ćemo znati njegovu efikasnost”, rekao je on na saslušanju u Kongresu, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Također je kazao da ga zabrinjava rast broja slučajeva zaraze novim korona virusom u više od polovine saveznih država SAD-a, uključujući Arizonu, Floridu i Teksas.

Kaže kako postoji zabrinjavajući “sve ili ništa fenomen”, po kojem države ili u potpunosti provode stroge epidemiološke mjere ili su se prerano otvorile, a ljudi pohrlili u barove i javne prostore, zanemarujući javnozdravstvene preporuke.

Poziv Trumpu da nosi masku

Mnoge države koje bilježe nagli rast broja novozaraženih imaju blaže mjere ili su se rano ponovo otvorile, a sada usporavaju ili mijenjaju planove ponovnog pokretanja ekonomije.

U Arizoni, gdje je porastao dnevni broj smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom, guverner Doug Ducey je u ponedjeljak ponovo zatvorio barove, teretane, kina i pozorišta.

Teksas i Florida su ponovo zatvorili i plaže uoči vikenda s Danom nezavisnosti 4. jula.

Republikanski senator Lamar Alexander pozvao je predsjednika Donalda Trumpa da “povremeno nosi masku”, kako bi otklonio političku stigmu koja se počela vezati uz maske.

“Predsjednik ima mnogo poklonika. Oni će slijediti njegovo vodstvo, a to bi pomoglo okončati ovu političku raspravu. Ulozi su previsoki da se nastavi ova politička rasprava za i protiv Trumpa”, rekao je Alexander.

Izvor: Agencije