Gantz poručio vojsci da pojača pripreme prije eventualne aneksije

Gantzov stav na izborima bio je protiv jednostrane aneksije dijelova Zapadne obale (EPA)

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz poručio je vojsci da pojača pripreme u dijelovima Zapadne obale, osnažujući osjećaj da je vlada spremna donijeti moguću dramatičnu najavu aneksije u sljedećih nekoliko sedmica.

Gantz je u saopćenju naveo da je naložio šefu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) da ubrza pripreme prije političkih koraka u vezi s tim pitanjem.

Poruka se shvata kao uputstvo IDF-u da se pripremi za moguće široko rasprostranjeno nasilje Palestinaca, kao i druge moguće regionalne posljedice ako se Izrael odluči na aneksiju pojedinih dijelova okupirane teritorije, prenosi Tanjug.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tokom sve tri prethodne kampanje obećavao je da će proširiti izraelski suverenitet na dijelove Zapadne obale, koje je Izrael zauzeo 1967.

Netanyahuova obećanja

To obećanje dobilo je potpunu podršku Sjedinjenih Američkih Država u januaru kad je američki predsjednik Donald Trump predstavio plan administracije za Bliski istok, koji predviđa da Izrael anektira sva nelegalna jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i u dolini Jordana.

Suprotno tome, Gantzov stav na izborima bio je protiv jednostrane aneksije. Vjeruje da se takav potez mora dogoditi samo uz podršku međunarodne zajednice.

Međutim, u koalicijskom sporazumu čelnik Plavo-bijelih stavio je po strani tu zabrinutost, složivši se umjesto toga da bi Netanyahu mogao donijeti neophodne zakone već od 1. jula, a da mu je za to potrebna samo podrška Washingtona i izraelskog parlamenta, u kojem postoji većinska podrška za aneksiju, bez obzira na podršku Gantza i njegovih stranačkih kolega.

Izvor: Agencije