Esper ne podržava upotrebu vojske, Trump ublažio stav

Ministarstvo odbrane SAD-a napravilo ja nacrt planova za razmještanje vojske ako bude potrebe (Reuters)
Ministarstvo odbrane SAD-a napravilo ja nacrt planova za razmještanje vojske ako bude potrebe (Reuters)

Ministar obrane Mark Esper izjavio je da ne podržava korištenje aktivnih trupa protiv prosvjeda širom Sjedinjenih Američkih Država izazvanih smrću Georgea Floyda.

“Aktivne vojne snage treba koristiti samo u krajnjem slučaju, i to samo u najneugodnijim i najtežim situacijama. Sada nismo u jednoj od tih situacija. Ne podupirem pozivanje na Zakon o pobuni”, rekao je tijekom konferencije za novinstvo u Pentagonu, javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Esper je smrt Georgea Floyda nazvao “stravičnim zločinom”. Rekao je da je u Americi rasizam stvaran te da se “svi moramo potruditi da ga prepoznamo, suprotstavimo mu se i iskorijenimo ga”.

Od jučer se zna da je u Pentagonu dosta nezadovoljnih zbog Trumpove objave da je spreman rasporediti vojsku kako bi provodio red u zemlji. Na susretu s novinarima nije bio general Mark Milley, zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je najavio slanje vojske na ulice ako guverneri i gradonačelnici ne poduzmu mjere za normalizaciju situacije.

No, AP je danas objavio da je Trump ublažio stav.

‘Washington primjer ostatku zemlje’

Dužnosnici Bijele kuće naveli su da je odgovor na često nasilne prosvjede diljem zemlje pokazao da bi lokalne vlasti trebale biti u stanju samostalno uspostaviti red, prenosi Beta.

Promjena stava dogodila se nakon što su sinoćnji prosvjedi zbog policijske brutalnosti nad pripadnicima manjina bili relativno mirni u Washingtonu i drugim gradovima, što je veliki kontrast u odnosu na događanja u ponedjeljak navečer, kada je ispred Bijele kuće došlo do ozbiljnih sukoba policije i prosvjednika.

Visoki dužnosnik Bijele kuće rekao je danas kako je Trump želio da ta agresivna akcija u glavnom gradu bude primjer ostatku zemlje.

Ministarstvo obrane napravilo je nacrt planova za razmještanje vojske bude li potrebe.

Ipak, izgleda da je u Bijeloj kući splasnuo interes za uporabu takve sile, navodi AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO