Američke tehnološke kompanije tužile Trumpa

Grupa advokata navodi da se izvršnom uredbom krše prava društvenih mreža garantovana Prvim amandmanom (EPA)
Grupa advokata navodi da se izvršnom uredbom krše prava društvenih mreža garantovana Prvim amandmanom (EPA)

Advokatska grupa, koju podržava visokotehnološka industrija, podnijela je tužbu protiv Trumpove izvršne uredbe kojom Bijela kuća nastoji da umanji stepen zakonske zaštite društvenim mrežama, izvještava Reuters.

Grupa advokata navodi u tužbi da se izvršnom uredbom krše prava društvenih mreža garantovana Prvim amandmanom i podsjeća da je predsjednička naredba uslijedila nakon što se Twitter prokomentarisao jednu Trumpovu objavu.

Prvi amandman američkog Ustava, podsjeća Glas Amerike, garantira slobodu govora osim ako se njime ljudi neposredno podstiču na kršenje zakona.

Izvršna uredba ‘u znak odmazde’

U tužbi, koja je podnesena Okružnom sudu okruga Kolumbija, ocjenjuje se da je predsjednik izdao izvršnu uredbu “nesumnjivo u znak odmazde” kako je i navedeno u njegovoj objavi na Twitteru.

Donald Trump je potpisao izvršnu uredbu kojom je pozvao Federalni Odbor za komunikacije da pregleda Sekciju 230 unutar Zakona o komunikacijskoj pristojnosti iz 1996. godine kojom se web stranicama omogućava imunitet bez obzira na to što korisnici društvenih mreža ili web stranica stavljaju na platforme.

Ovim bi promjenama tehnološke kompanije bi se mogle izložiti većem broju tužbi.

Izvor: Agencije


Povezane

Twitter je još jednu objavu Donalda Trumpa, treću u nizu, označio kao kršenje pravila te društvene mreže. Potez je naljutio predsjednika SAD-a koji optužuje tehnološkog diva za pristranost. Jučer je potpisao izvršnu uredbu kojom želi ograničiti pravnu zaštitu platformi za društvene medije, pogotovo ako uklanjaju ili mijenjaju postavljeni sadržaj.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO