Vrhovni sud SAD-a poništio restriktivni zakon o pobačaju

Ovo pitanje smatra se barometrom odlučnosti Vrhovnog suda SAD-a (EPA)
Ovo pitanje smatra se barometrom odlučnosti Vrhovnog suda SAD-a (EPA)

Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio je u ponedjeljak restriktivan zakon države Louisiane o pobačaju, koji je bio ispit za to najviše savezno sudsko tijelo koje je Donald Trump temeljito izmijenio. 

Prema tekstu donesenom 2014., liječnici koji obavljaju pobačaj moraju dobiti odobrenje za rad u bolnici koja nije više od 50 kilometara udaljena od mjesta intervencije.

Riječ je o tome da se zaštiti žene u slučaju komplikacija i da se osigura “stalna medicinska skrb”, ističu njegovi zagovornici, prenosi Hina.

No, zagovornici prava žene na prekid trudnoće ocijenili su da bi se po tom zakonu morale zatvoriti dvije trećine bolničkih ustanova koje obavljaju pobačaj u Louisiani.

Ovo pitanje, važno na razini savezne države, smatra se i barometrom odlučnosti Vrhovnog suda da ostane pri povijesnoj odluci u slučaju Roe V. Wade iz 1973. godine, kojom je Amerikankama priznato pravo na pobačaj.

Nancy Northup: Borba nije gotova

Zakon Louisiane je sličan tekstu što ga je donio Teksas, a koji je Vrhovni sud poništio 2016. godine, ocijenivši ga prestrogim.

“Pomno smo proučili oba predmeta”, koji se “mogu usporediti u svakom pogledu, i nameće se isti zaključak. Stoga smatramo da je zakon Louisiane neustavan”, piše u odluci koju je sud donio natpolovičnom većinom.

Predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, umjereni konzervativac, priključio se liberalnim kolegama u ime poštivanja “već presuđene stvari”.

“Drago nam je da je zakon Louisiane blokiran”, odmah je komentirala predsjednica Centra za reproduktivna prava Nancy Northup, koja je zastupala državne klinike.

No, borba nije gotova, rekla je, jer mnoge savezne države donose stroge zakone.

Izvor: Agencije


Povezane

Žene koje podržavaju pravo na abortus protestirale su u gradovima širom SAD-a kako bi pokazale konzervativnim političkim snagama da se protive naporima kojima se ograničava pristup toj medicinskoj proceduri. Savezna država Alabama nedavno je uvela zakon kojim se abortus zabranjuje u gotovo svim slučajevima, uključujući incest i silovanje.

Američka savezna država Alabama zabranjuje pobačaj u skoro svim slučajevima. Zakon će, vrlo je izvjesno, završiti na Vrhovnom sudu, a nije jedini u posljednjih nekoliko mjeseci koji u nekom obliku zabranjuju pobačaj. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO