Uspješna testiranja vakcine za korona virus na ruskim dobrovoljcima

Rusija se priprema za prodaju nove vakcine na globalnom nivou (Reuters)
Rusija se priprema za prodaju nove vakcine na globalnom nivou (Reuters)

Rusija se priprema za isporuku vakcine za korona virus na globalno tržište, nakon što su vojni zdravstveni stručnjaci izvijestili da su testiranja obavljena na vojnicima dobrovoljcima bila uspješna, javlja dpa. 

“Nisu primijećene nikakve komplikacije ni nuspojave”, izvijestio je list ruske vojske Krasnaja Zvezda.

Do kraja idućeg mjeseca Rusija planira završiti klinička ispitivanja, prenosi Hina.

Ministar zdravstva Mihail Muraško tokom vikenda je najavio da se Rusija priprema za prodaju nove vakcine i ostale medicinske opreme na globalnom nivou.

Utrka za vakcinu

“Rusija je spremna opskrbljivati globalno tržište medicinskim preparatima koji će direktno djelovati na virus, među kojima će biti lijekovi za terapiju ‘citokinske oluje’, testovi za virus i vakcina”, rekao je Muraško za državnu novinsku agenciju TASS.

U posljednjih nekoliko mjeseci Rusija sudjeluje u utrci čiji je cilj što skoriji razvoj vakcine i što učinkovitije liječenje korona virusa, jer je broj slučajeva zaraze u toj zemlji porastao u tolikoj mjeri da je Rusija po broju inficiranih treća u svijetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država i Brazila.

Dosad je u zemlji evidentirano više od 640.000 slučajeva zaraze korona virusom, a više od 9.000 smrtnih slučajeva izravno se povezuje s posljedicama COVID-a 19.

U većini ruskih regija donedavno je na snazi bio karantin, no restrikcije, koje su opustošile ekonomiju, ukinute su nakon prvih znakova smanjenja broja zaraženih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO