Slovenija upozorena zbog nejednakih plata muškaraca i žena

Radnice su se suočile s razlikama u plaćama od osam posto u 2017., dok je prosjek EU-a iznosio 16 posto (EPA)
Radnice su se suočile s razlikama u plaćama od osam posto u 2017., dok je prosjek EU-a iznosio 16 posto (EPA)

Europski odbor za socijalna prava upozorio je Sloveniju na nespoštivanje prava na jednaku plaću i mogućnosti na radnom mjestu bez obzira na spol.

Razlika u plaćama između spolova znatno se povećala u Sloveniji u razdoblju od 2010. do 2017. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.

Odbor je utvrdio da u Sloveniji postoje kršenja principa jednake plaće za jednak rad, unatoč tome što je zemlja primjenjivala odgovarajuće zakonodavstvo.

Kršenja uključuju nedostatak pristupa efikasnoj pravnoj pomoći i nedostatak transparentnosti plaća koja je potrebna za uspoređivanje plaća muškaraca i žena.

Razlike u plaćama osam posto u 2017.

Navodi se i da Slovenija krši članak 20c Povelje jer nema dovoljno napretka u borbi protiv razlike u plaćama spolova, odbor se jednoglasno složio.

Prema relevantnim podacima Eurostata, radnice u Sloveniji suočile su se s razlikama u plaćama od osam posto u 2017. godini, dok je prosjek EU-a iznosio 16 posto.

Ipak, jaz se produbio na razini EU-a najviše u Sloveniji u razdoblju od 2010. do 2017. godine jer je taj broj iznosio svega 0,9 posto u 2010. godini i bio najniži u EU-u u to vrijeme, kako prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO