Kina recipročno uvodi vizna ograničenja SAD-u

Peking je poručio da će reagirati oštrim kontramjerama (EPA)

Kinisko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će uvesti vizna ograničenja za američke državljane koji se “neprimjereno ponašaju” u vezi s Hong Kongom, nakon što je  Washington isto to najavio za pojedine kineske zvaničnike.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da Kina poziva SAD da se prestane miješati u unutrašnja pitanja u vezi s Hong Kongom i upozorio da će Peking reagirati oštrim kontramjerama ako Washington nastavi svoje akcije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rauters.

SAD je u petak najavio vizne restrikcije sadašnjim i bivšim zvaničnicima Komunističke partije Kine za koje se vjeruje da su odgovorni ili saučesnici u navodnom podrivanju visokog stepena autonomije Hong Konga ili ljudskih prava.

Sporni zakon o sigurnosti

“Komunistička partija Kine je pojačala napore da sruši visoki stepen autonomije Hong Konga, da ‘nadgleda’ upravu Hong Konga i proizvoljno nametnula zakon o nacionalnoj sigurnosti te autonomne oblasti”, naveo je State Department u saopćenju.

SAD je tom prilikom pozvao Kinu da ispuni ono na šta se obavezala kinesko-britanskom zajedničkom deklaracijom iz 1984. godine.

Kina je prošlog mjeseca objavila sporni nacrt zakona po kojem preuzima kontrolu nad sigurnosti Hong Konga, što su lokalna opozicija i veliki dio međunarodne zajednice ocijenili kao gušenje hongkonškog prodemokratskog pokreta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO