Trump podijelio pa izbrisao snimak svojih pristalica koje uzvikuju ‘bijela nadmoć’

Objava Donalda Trumpa događa se u vrijeme rasnih napetosti i protesta širom SAD-a (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izbrisao je video-snimak na svom profilu na Twitteru koji je podijelio ranije u nedjelju, a na kojem njegove pristaše izvikuju rasističku parolu.

Trump je podijelio snimak u kojem njegovi pobornici uzvikuju „bijela nadmoć“, slogan kojim se koriste krajnje desni bijeli rasisti.

Objava nastala u floridskoj zajednici za penzionere Villages prikazuje kolonu starijih Amerikanaca koji prolaze u vozilima za golf igrališta, ukrašenima američkim zastavama i sloganima podrške Trumpu, dok su oko njih okupljeni protivnici republikanskog predsjednika.

Videosnimak svađe dvije strane dug je dvije minute, a uzvikivanje slogana „bijela nadmoć“ (white power) čuje se već na samom njegovom početku.

Kritike afroameričkog republikanca

„Hvala velikim ljudima zajednice Villages. Demokrati radikalne ljevice koji ništa ne rade past će na jesen. Korumpirani Joe je gotov. Vidimo se uskoro“, napisao je Trump uz snimak, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Njegova objava događa se u vrijeme rasnih napetosti, rasprave o sistemskoj diskriminaciji i raširenih protesta, nakon što je policija krajem prošlog mjeseca ugušila Afroamerikanca Georgea Floyda.

Senator Tim Scott, jedini afroamerički republikanac u senatu, ubrzo je kritikovao predsjednika.

„Nije trebao podijeliti tu objavu i trebao ju je ukloniti“, rekao je Scott za CNN.

„Cijela stvar je uvredljiva“, zaključio je.

Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere rekao je da je Trump “veliki ljubitelj Villagesa”.

“Nije čuo tu parolu na video-snimku. Čuo je samo veliku podršku od velikog broja svojih pristaša”, rekao je Deere.

Izvor: Agencije