Video: Šef policije Mexico Cityja ranjen u napadu kartela

Vlasti istražuju mogućnosti da je napad izveo kartel Jalisco New Generation (Reuters)

Šef policije Mexico Cityja Omar Garcia Harfuch u petak je ranjen u napadu pripisanom jednom od najmoćnijih narko-kartela u zemlji, dok su četiri druge osobe ubijene, prenosi Hina.

Harfuch, koji je u oktobru dobio zadatak očuvati sigurnost u gradu od devet miliona ljudi, napadnut je u jutarnjim satima u luksuznom naselju Lomas de Chapultepec, priopćile su vlasti.

Ubijena su dvojica tjelohranitelja šefa policije, jedan od napadača te prolaznica, izjavio je na konferenciji za medije meksički ministar sigurnosti Alfonso Durazo.

Dodao je kako su prošle sedmice zabilježene „moguće prijetnje“ protiv nekih sigurnosnih dužnosnika te je njihovo osiguranje potom pojačano.

Ministar je rekao da vlasti istražuju mogućnosti da je napad izveo kartel Jalisco New Generation.

Obavještajna služba je znala da kartel, koji je bio pod sve većim pritiskom vlade meksičkog predsjednika Andreasa Manuela Lopeza Obradora, planira napad na visoke vladine dužnosnike, izvijestio je dnevni list El Universal.

Harfuchov glavni zadatak uključivao je rušenje bandi koje su distribuirale drogu.

SAD je ponudio 10 miliona dolara vrijednu nagradu za vođu Jalisco New Generation kartela Nemesia Oseguera Cervantesa poznatog pod pseudonimom „El Mencho“.

Izvor: Agencije