SAD: Zastupnički dom odobrio prijedlog zakona demokrata o reformi policije

Tri republikanca pridružila su se demokratama u glasanju za ovaj zakon (EPA)

Američki Zastupnički dom odobrio je u četvrtak prijedlog zakona demokrata o reformi policije, poslavši mjeru Senatu unatoč protivljenju predsjednika Donalda Trumpa i njegovih republikanskih saveznika.

Zastupnički dom kojeg većinski kontroliraju demokrate, glasao je 236 naprema 181, uglavnom prema stranačkim linijama, u korist prihvaćanja zakona, jedan mjesec nakon smrti Georgea Floyda u Minneapolisu, što je izazvalo sedmicama duge proteste zbog policijske brutalnosti, posebno nad Afroamerikancima, prenosi Hina.

Početni podaci pokazali su da su se tri republikanca pridružila demokratama u glasanju za ovaj zakon.

No prijedlog zakona, koji instruira promjene zakona i politike po pitanju kontrole policijskog nasilja, vjerovatno neće biti prihvaćen u Senatu kojim dominiraju republikanci, gdje su demokrate blokirale republikanski prijedlog zakona. Također bi i Bijela kuća mogla uložiti veto.

Demokrate i republikanci nalaze se u mrtvoj trci po pitanju pristupanja rasnim nejednakostima u policiji, unatoč snažnoj želji javnosti za efikasnom reformom nakon smrti Georgea Floyda.

Demokrate su svoj prijedlog zakona nazvali “Pravda za Georgea Floyda u ophođenju policije” te predviđaju da će javni pritisak slomiti republikanski otpor.

“Ne mislim da će ulica prihvatiti ‘ne’ za odgovor”, rekla je Nancy Pelosi Washington Postu.

Policija je dosad u 2020. godini ubila sedam nenaoružanih Afroamerikanaca, dok je u 2019. godini takvih slučajeva bilo 14. U te slučajeve nisu ubrojeni ljudi poput Georgea Floyda koji su umrli na drugi način. Stručnjaci tvrde da po tome pitanju nedostaju i podaci.

„Krv na rukama demokrata“

Tim Scott, jedini crni republikanac u Senatu i autor propalog republikanskog prijedloga zakona o reformi policije, optužio je demokrate da su odbacili republikanske doprinose kako bi se Trumpu i republikancima onemogućila pobjeda na izborima u novembru po pitanju koje je vitalno za Crnu Ameriku.

“Ovo je čista rasna politika u svome najgorem izdanju”, rekao je Scott Fox Newsu, upozoravajući da će neaktivnost Kongresa ostaviti Afroamerikance još ranjivije daljnjem policijskom nasilju. “Bit će krvi na rukama demokrata”, dodao je.

No demokrate odbacuju Scottov prijedlog kao suviše neučinkovit da zaštiti Afroamerikance zbog toga što se oslanja na finansijske stimulacije i prikupljanje podataka.

I demokratski i republikanski prijedlog bave se sličnim temama: zahvat davljenjem, odobrenje obaranja, policijske kamere, korištenje smrtonosne sile te treninzi kojima bi se učilo smirivanje sukoba.

Republikanci se protive demokratskom prijedlogu zakona zbog toga što smatraju da će on podrivati autoritet policije.

Izvor: Agencije