Putin i Macron pozvali na prekid vatre u Libiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron održali su u petak telekonferencijski sastanak o stanju u Libiji (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron pozvali su u petak na prekid vatre u Libiji i povratak dijalogu, objavio je Kremlj u izjavi nakon telekonferencijskog sastanka. 

U četvrtak su Francuska, Njemačka i Italija pozvale strane u Libiji na prekid neprijateljstva, a vanjske sile da se prestanu upletati u taj sukob te su pozvale sve da se vrate političkim pregovorima, piše agencija Reuters. 

Macron je izrazio uvjerenje da s Rusijom može napredovati u određenom broju pitanja, kazali su nakon razgovora saradnici francuskog predsjednika, prenijela je Hina.

Francuska i Rusija dijele “zajednički interes za stabiliziranje Libije i ponovnog ujedinjenja njenih institucija”.

Naftom bogata Libija nema stabilnu vlast od 2011. godine kada je svrgnut Moamer Gadafi uz pomoć NATO-a te ima dva parlamenta i dvije vlade,  a ulice su često pod kontrolom naoružanih skupina i poprište povremenih sukoba.

Vlada Nacionalnog jedinstva (GNA) u savezu je s Turskom i Katarom, a suparničku libijsku Nacionalnu vojsku (LNA) potpomažu Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati te Francuska.

Razgovor koji je potrajao više od dva sata nastavak je agende iz Bregancona, prema imenu rezidencije francuskog predsjednika koji je ugostio Putina 2019. što je bila prilika za jačanje francusko-ruskih odnosa, rečeno je.

Rusija će podržati prijedloge Francuske

Kremlj je objavio dijelove razgovora, a među njima izjavu ruskog predsjedniku koji je Macronu rekao “Podržat ćemo tvoje prijedloge na sve moguće načine”. 

Francuski čelnik na međunarodnoj sceni zagovara dijalog s Rusijom, no zasad nije govorio o ponovnom primanju Moskve u skupinu G7 iz koje je izbačena nakon aneksije Krima 2014. godine.

Macron je prihvatio Putinov poziv da posjeti Rusiju vjerojatno prije kraja godine, objavila je Elizejska palača po završetku telekonferencije, ali sve će ovisiti o razvoju epidemije COVID-a 19, piše agencija AFP.

Ubrzo nakon što je izabran 2017, Macron je pripremio svečan doček Putinu u dvorcu Versailles blizu Pariza. Sam je dvaput posjetio Rusiju 2018, u Sankt Peterburgu, odnosno za Svjetsko nogomento prvenstvo, a Putin je došao na posljednji ispraćaj nekadašnjeg predsjednika Jacquesa Chiraca i sudjelovao na četvrostranom samitu s Ukrajinom, Njemačkom i Francuskom kako bi se obnovio mirovni proces u Ukrajini.

Izvor: Agencije