Pored više od 5.000 mrtvih, glavni švedski epidemiolog se ne kaje

Tegnell smatra da se njegovi kritičari premalo bave posljedicama potpunog zatvaranja (EPA)
Tegnell smatra da se njegovi kritičari premalo bave posljedicama potpunog zatvaranja (EPA)

Kao tvorac liberalnog švedskog odgovora na pandemiju korona virusa, Anders Tegnell navikao je primati prijetnje smrću i pozive na ostavku.

Ali on ne namjerava odstupiti ili ustuknuti i uvjeren je da će se s vremenom njegov model pokazati ispravnim, prenosi Hina.

“Mislim da je velik broj zemalja trebao dvaput razmisliti prije poduzimanja vrlo drastičnih mjera ograničenja kretanja”, rekao je u razgovoru za Reuters.

“To je bio eksperiment, a ne švedski model”, uvjeren je.

I dok se većina zemalja sklupčala iza zatvorenih vrata, Švedska se oslonila na odgovornost svojih građana u održavanju socijalne distance, a većinu je škola, restorana, barova ostavila otvorenima.

Od marta švedska ekonomija nadmašuje ostatak Europe, ali njenih više od 5.000 mrtvih od COVID-a 19 višestruko nadmašuje broj mrtvih u susjednim zemljama Danskoj, Finskoj i Norveškoj zajedno.

Tegnell ima masu pristalica koje hvale njegov pristup. Pošto je glavni švedski epidemiolog ujedno i gorljivi vrtlar, na kućnu je adresu dobivao tolike količine cvijeća da je njegov mjesni cvjećar zamolio da uspore s narudžbama.

Istovremeno populistička stranka Švedskih demokrata stopu smrtnosti među starijom populacijom zaraženom korona virusom naziva “masakrom” i traži njegovu ostavku, a policija istražuje prijetnje smrću koje je primio.

Strašno, ali..

Tegnell (64), pomalo sijed i naborana čela, slaže se da je broj mrtvih “strašan”, ali tvrdi da to nije posljedica liberalnog pristupa i ukazuje na loše stanje u domovima za starije i decentraliziran zdravstveni sistem.

Veteran borbe protiv ebole u Africi, smatra da se njegovi kritičari premalo bave posljedicama potpunog zatvaranja.

“Zadivljujuće je koliko smo malo razgovarali o vrlo negativnim posljedicama karantina u mnogim zemljama. Nasilje u porodici… djeca s problemima u školi”, rekao je.

“Učinci različitih strategija, različitih mjera mnogo su složeniji nego što danas razumijemo. Ova bolest teška je za razumjeti”, kaže.

Dodaje da su neke zemlje koje su uvele drastične mjere, poput Španije, Italije, Britanije, više propatile od Švedske.

Njega, pak, mnogo više čudi ponašanje švedskih nordijskih susjeda. “Jesu li oni uopće imali razloga da se zatvore, to je pitanje”.

Ali je njegovo mišljenje u Evropi u manjini. Ostale zemlje polako se otvaraju za turiste, ali malo koja prihvaća švedske. Ne žele ih zasad niti u nordijskim zemljama.

“Njihova strategija nije uspjela”, kazao je Allan Randrup Thomsen, virolog s univerziteta u Kopenhagenu. U Danskoj je stopa smrtnosti zaraženih po glavi stanovnika pet puta manja od švedske.

“Glavni razlog je taj što se nisu zatvorili kao Danska”, uvjeren je Thomsen.

Izvor: Agencije


Povezane

Nastavlja se popuštanje restriktivnih mjera koje su evropske zemlje uvele u pokušaju suzbijanja pandemije korona virusa. Istovremeno, Švedska, koja je primijenila drugačiji model od većine zemalja, suočava se sa visokom stopom smrtnosti, zbog čega je opalo povjerenje građana vladi te zemlje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO